Cégvilág

Kicsi, olcsó, felszerelt - Jól teljesít az instant iroda piac

A FirstClients elemzése szerint a 2007-ben agonizálásba kezdett hazai A kategóriás piacon az instant irodák térnyerése továbbra is folytatódhat.

Nemcsak egyre több bérlő, hanem egyre több fejlesztő ismeri fel az instant irodákban (serviced offices – szolgáltatott irodák) rejlő lehetőségeket. Mivel a hagyományos minimum 300 négyzetméter körüli irodaterületekre csak igen szerény kereslet mutatkozik, de a kisebb 15-25 négyzetméteres blokkokkal és azok exkluzív költségkímélő megoldásainak kombinálásával (irodai gépek, karbantartás, bútorok, konyha kialakítás, asszisztens szolgáltatások stb.) a válság ellenére magas kihasználtságot lehet elérni – mondta Fehér Attila, a FirstClients Country Managere elmondta.

Az idén június 1-én megnyílt Allee Corner irodaházban található business centerben például az R2G Financial beköltözésével 98 százalékosra szökött fel a telítettség, a Capital Square-ben pedig eléri a szintén magasnak mondható 95 százalékot. A FirstClients elemzése rámutat: ma Budapesten a legszerényebb becslések szerint is mintegy 2 millió négyzetméternyi iroda terület található, így a jelenlegi mintegy 12 ezer négyzetméteresre becsült instant irodapiac ennek a 0,6 százalékát sem teszi ki.

Budapesthez hasonló kaliberű metropoliszok, mint Bécs, Koppenhága, London vagy Párizs 40-50 instant irodáknak helyet business centert is elbírnak, ezzel szemben nálunk az egész országban mindössze 8 található. Azok viszont igen intenzív növekedést mutatnak a ellenére is: míg 1999 és 2008 között 6-7 helyszín volt összesen, a FirstClients által, 2009 óta ezekre „rányitott” 2 új helyszín plusz mintegy 3 400 négyzetmétere gőzerővel üzemel: gyakorlatilag új irodai szolgáltató által véghezvitt piacszerzés a válság berobbanása óta csak ebben a szegmensben volt az irodapiacon.

Piaci értesülések szerint a FirstClients-hez hasonló több régi és új instant iroda üzemeltető keresi az alkalmas helyszíneket a további bővüléshez – mutatott rá Fehér Attila. Ennek oka nemcsak az ügyféligények oldaláról érkező kereslet, hanem a fejlesztői nyomás is: egyre többen keresik meg az instant specialistákat azon célból, hogy az irodaházaikban működjön ilyen jellegű szolgáltató, amely a kisebb, de mégis biztos piacot jelentő bérlőket odavonzza.

telítettség irodabérlet instant iroda irodai gép Capital Square FirstClients Allee
Kapcsolódó cikkek