Cégvilág

Közvetlenül az Audinak szállít a magyar fejlesztőcég

A Dension Audio Systems Kft. autóipari beszállító vállalat idei évét a Magyar Termék Nagydíj elnyerése, az amerikai piacra való visszatérés és a forgalom mintegy 20 százalékos csökkenése jellemezte.

A cég olyan berendezéseket fejleszt és gyárt, amelyekkel az autók gyári hifiberendezéseihez lehet kapcsolni iPodokat, iPhone-okat, és lehetőség nyílik mp3 lejátszók, mobiltelefonok, USB pendrájvok csatlakoztatására is. Amint Szijj Attila ügyvezető igazgató elmondta, az idei forgalomcsökkenés jórészt amiatt következett be, hogy három éve nem tudtak elnyerni újabb gyári beszállítói szerződést, a régiek pedig lassacskán kifutnak. Így már csupán az Audi és a SEAT gyárába szállít közvetlenül a cég, amely ugyanakkor számos márka európai kereskedőit is ellátja termékeivel.

Ebben a helyzetben a tavalyi 144 fős átlagos létszámot jövőre 83-ra csökkentik az egyéb költségek lefaragása mellett. Másrészt fokozatosan szűkítik a kínálati palettát, hogy kevesebb fajta eszközből nagyobb mennyiséget értékesítve javuljon az egy egységre eső költség-profit arány. A jelenlegi hét termékcsalád 120 modellje helyett középtávon két családdal és mintegy 30 termékkel kívánnak a piacon eredményeket elérni.

Nem tudtunk elég gyorsan zsugorodni, másrészt a folyamatban lévő fejlesztéseket is be kellett fejezni, ezért az idei nyereség várhatóan nulla körül lesz – mondta az ügyvezető, hangsúlyozva, hogy egyre felhasználóbarátabb termékeket erőteljesebb marketinggel fogják értékesíteni.

Az idei sikeres amerikai és brazil piacbővítés után 2011-ben elsőként az osztrák és a svájci piacon akarja megvetni lábát az ott eddig jószerével ismeretlen Dension. Franciaországban pedig már körvonalazódik egy kiskereskedelmi hálózat kiépítésének terve. Hasonlóra készül a cég Törökországban, és – mint annyi más cég – a Dension Kínában is igyekszik piacot találni. Azt követően, hogy a 2001-ben alakult társaság öt éve otthagyta az amerikai piacot, az idén visszatérve már 4 ezer kiskereskedőt kiszolgáló importőrökkel áll kapcsolatban.

A cég pályázaton termékfejlesztésre elnyert 144 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatás közel egyötödét nem tudta lehívni, mert – miután 3-4 évente új technológiák jelennek meg az ágazatban – bizonyos eszközöket nem kellett megvenni, mert eljárt felettük az idő. Ennek ellenére folyamatos az új eszközök létrehozása. Az egyik új fejlesztés a  tömegközlekedési eszközökhöz tervezett és szeptemberben Magyar Termék Nagydíjat elnyert digitális utastájékoztató- és szórakoztató rendszer, a Voyager.

Másrészt január végétől kerülhet a hazai és a külföldi elektronikai áruházakba egy másik új termék, az iPhone Car Dock, amelyet Észak-Amerikai legnagyobb szórakoztatóelektronikai szakvásárán, a CES-en is bemutatnak január 6-tól, Las Vegasban. Miután a Dension a kiállításon az i-Lounge-ban bérelt területet, a stand egy olyan autómodell bemutatójának színhelye lesz, amelyet iPod Touch-csal lehet irányítani, és a kocsira szerelt kamera képét az iTouch monitorján lehet látni.

Las Vegas Audi létszám Dension Seat szállít iPhone CES
Kapcsolódó cikkek