Cégvilág

Külföldre menekülnek a fuvarozók a horribilis gázolajár elől

Az évet 311 forintos benzin- és 295 forintos gázolajárral kezdtük, és 361, illetve 351 forintos fogyasztói árral zárjuk, miután szerdától öt forinttal nő a benzin, és hattal a gázolaj ára.

Ez utóbbi esetében a hétfői hivatalos 278,53 forintos euró-árfolyamon átszámítva 1,260 eurós kiskereskedelmi árat jelent, vagyis a gázolaj messze nálunk lesz a legdrágább a környező országokkal összehasonlítva.

Ez pedig oda vezet, hogy a "kereskedelmi" gázolajár január elsejei bevezetését követően továbbra is külföldön fognak tankolni a fuvarozók – mondta el lapunknak a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára, Dittel Gábor. Így tehát a gázolajforgalmazásból származó jövedékiadó-bevétel növekedése egyáltalán nem várható a jövő évben. A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint idén az első kilenc hónapban 9,8 százalékkal, 2,212 milliárd literre esett vissza az üzemanyag fogyasztás a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Mint emlékezetes július elején jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és a Waberer’s Holding elnök-vezérigazgatója, hogy a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum (NÖFF) járműveit nem külföldön töltik fel üzemanyaggal a második fél évben, hogy annak 2 milliárd forintot elérő jövedékiadó-hányada  az árvízkárosultakat megsegítő alapot gazdagítsa. A NÖFF tíz tagvállalata az első hat hónapban 20 millió liter gázolajat tankolt külföldön, jórészt Ausztriában. E mennyiség "hazahozatala" több mint 100 milliós többletköltséget okozott nekik, ezért azt kérte, hogy a kormány tegye lehetővé, hogy a fuvarozó cégek január elsejétől literenként bizonyos összeget visszaigényelhessenek a 97,35 forintos jövedéki adóból.

A parlament a közelmúltban meg is szavazta, hogy a fuvarozók literenként 6,5 forintot visszaigényelhesenek a gázolaj jövedéki adójából. Azóta azonban folyamatosan emelkedett az árszint – és elemzők szerint ez a tendencia folytatódik jövőre is –, ezért Dittel Gábor úgy látja, az a 6,5 forint nem teszi érdekeltté a magyar fuvarozókat abban, hogy itthon tankoljanak. Még azzal együtt sem, hogy a NiT Hungary tagjai által kiváltott MOL kártya 8,4 forintos kedvezményt jelent a listaárból.

Az APEH által közzétett, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható gázolaj ár december 1. és december 31. között  327,0 forint literenként – tájékoztatott a NiT Hungary.

 

adóbevétel gázolaj NiT Hungary jövedéki adó NÖFF Waberer’s
Kapcsolódó cikkek