Cégvilág

LEED Platinum előtanúsítást kapott a Skanska projektje

A legmagasabb szintű, LEED Platinum előtanúsítást szerzett a Skanska legújabb irodaház projektje, a Green House. Az épületek környezettudatosságának minősítésével foglalkozó U.S. Green Building Council (USGBC) (Amerikai Környezettudatos Építés Egyesülete) tanúsító rendszerében a XIII. kerületben lévő fejlesztés a maximális 106 pontból 92-t ért el. Ezzel az első olyan projektté vált Magyarországon, amely Platinum előminősítéssel büszkélkedhet.

A LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) egy önkéntes, független minősítő rendszer, amely fenntarthatósági szempontokat vesz figyelembe az épületek értékelése során. A U.S. Green Building Council által kiadott minősítés vizsgálja az épület belső környezetének minőségét, a környezeti szempontból előnyös elhelyezkedését, vízfelhasználásának hatékonyságát, a beépített innovatív technológiát- és anyagokat, illetve az energiahatékonyságát és káros anyag kibocsátását is.

A fenntarthatóság elsődleges szempont a Green House teljes életciklusa során: a tervezéstől, a kivitelezésen át egészen az üzemeltetésig. A projekt maximális pontot ért el az energiahatékonyság, környezeti szempontból előnyös elhelyezkedés és a vízfelhasználás hatékonysága kategóriákban.

„A célunk, hogy megalkossuk a magyar irodapiacon mérföldkőnek számító „zöld irodaházat”. A minimális környezeti hatások, a csökkentett energiafogyasztás és szén-dioxid-kibocsátás csak néhány a Green House jellemzői közül” – emelte ki Andreas Lindelöf, a Skanska Property Hungary ügyvezető igazgatója. – „Jövendő bérlőink nemcsak egy fenntartható irodát tudhatnak majd magukénak, hanem alacsonyabb üzemeltetési költségeket és egészségesebb munkakörülményeket is.”

xii. kerület Skanska green house leed platinum
Kapcsolódó cikkek