Mi lehet a csokiban? - Az EU megadta magát a multiknak
Az Európai Bíróság most meghozott döntése évtizedes vita végére tett pontot azzal, hogy kimondta: az olaszok nem helyezhetik el a "tiszta csokoládé" feliratot a termékeiken, ezzel jelölve, hogy az édesség nem tartalmaz idegen eredetű növényi zsírt. A konfliktus 1999-ig nyúlik vissza, ekkor fogadta el az EU azt a jogszabályt, amelynek értelmében a gyártók legfeljebb 5 százalék erejéig használhatnak a kakaóvajon kívül más növényi zsírt is.
Az olasz prémium csokoládék gyártói azóta a csomagoláson elhelyezett címkével jelzik, hogy termékeikben kizárólag kakaóvaj található, de az Európai Bíróság döntése nyomán ez a továbbiakban nem legális.
A Deutsche Welle által megkérdezett termelők szerint a mostani döntés felháborító és azt jelzi, hogy az EU ismét meghajolt a multik akarata előtt. Az olasz cégek arra hivatkoznak, hogy a növényi zsírok idegenek a csokoládékészítéstől, főleg, ha ráadásul hidrogénezettek is.
És bár a régió gyártói több millió eurót takarítottak meg a helyettesítő zsírokkal, a döntés óriási veszteséget jelent az olyan, kakaót termesztő országoknak, mint Ghána vagy Elefántcsontpart. Igaz persze, hogy a fogyasztók elvileg a címke nélkül is rájöhetnek, tartalmaz-e más zsírt az adott termék, de a csomagolások hátoldalán található feliratokat sok esetben annyira apró betűkkel nyomtatják, hogy alig olvashatóak.


