Cégvilág

Tőkét emelt és felvásárolt az Appeninn Holding

Az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. közel 540 millió forintos tőkeemelést hajtott végre négy leánycégben. A tranzakciót követően a Holding leánycégeinek tőkeoldali finanszírozása biztosított, a kedvező kamatozású, hosszú távú hitelek a leánycégekben már korábban is rendelkezésre álltak.

A társaság ingatlanpiaci terjeszkedése a Hattyúház közelmúltbeli megvásárlását követően a novemberben megalapított Appeninn Logisztika Zrt-n keresztül folytatódik egy nagykanizsai, 0,8 hektáros belterületi ingatlan megvásárlásával. Az újonnan megszerzett ingatlan bérbeadása az előzetes piacfelmérés szerint kedvező, részvényesi értéket növelő hozamszinten biztosítható.

Az Appeninn Holding szeptember 30-i közgyűlése által végrehajtott 587 millió forintos zártkörű tőkeemelést követően a leánycégek tőkehelyzetének rendezéséről döntött a holding igazgatótanácsa. Az összességében közel 540 millió forintos tőkeemelés három leánycég esetében a devizahitelek átértékelése miatt elszenvedett veszteségek következtében kialakult negatív saját tőke rendezését szolgálja.

„A most lebonyolított – cégbírósági bejegyzés alatt lévő – tőkeemelés a számviteli kimutatásokban keletkezett, negatív cash flow hatással nem járó hitelátértékelés hatását hivatott korrigálni. A szeptember 30-i és a most bejelentett tőkeemelés is jól tükrözi, hogy a társaság finanszírozása tulajdonosi oldalról is stabil lábakon áll. Holding szinten a főtulajdonoson, a Lehn Consultingon keresztül a devizahitelek árfolyamkockázata a 2,5 millió svájci frank hitelkeret révén biztosított.” – nyilatkozta Székely Gábor, a holding igazgatótanácsának elnöke.

Az Appeninn Holding által lebonyolított tőkeemelések 489 millió forint tagi kölcsön tőkésítése révén, valamint 50 millió forint készpénz biztosításán keresztül valósult meg.

Az elsősorban B-kategóriás budapesti irodaházakra fókuszáló Appeninn Holding Nyrt. hétfőn a logisztikai piacon vásárolt fel. Az üzleti tevékenység kibővítésére novemberben megalapított Appeninn Logisztika Zrt. egy nagykanizsai, 0,8 hektáros, belterületi ingatlan megvásárlásáról kötött szerződést. A 600 négyzetméteres üzemcsarnokot és 1400 négyzetméternyi irodahelységet magában foglaló ingatlan a piaci igények széles körét kiszolgáló logisztikai raktárrá fejleszthető minimális beruházással.
 
Székely Gábor szerint a különlegesen kedvező vételárhoz kiemelten jó elhelyezkedés párosult: a városkapuhoz és az autópálya lehajtóhoz egyaránt közel eső terület Nagykanizsa eddig üzleti-kereskedelmi szempontból kevésbé kihasznált negyedében fekszik, és haszongépjárművek által is megközelíthető, bejárható. A tervezett déli elkerülő út is itt húzódik majd, így a későbbiekben jelentősen megnő a terület értéke. Előzetes piacfelmérésük alapján az ingatlan bérbeadása jól biztosítható, a részvényesek számára értékteremtő hozamszint mellett.

felvásárlás logisztika Appeninn Holding ingatlankezelő Hattyúház ingatlan irodaház raktár
Kapcsolódó cikkek