- Egyes sajtóhírek szerint a telek és az épület 2006-os, 4,5 milliárd forintos vételárát az MTV a 2009 nyaráig tartó székházvisszabérléssel gyakorlatilag visszafizette önnek.
- Válaszom röviden: ezek a hírek hamisak. Amikor az épületet megvásároltuk, úgy volt, hogy a köztévé csak egy évig marad benne, erre az időre pedig kifejezetten alacsony bérleti díjat kértünk. Az MTV végül 3,5 évre bérelte vissza az épületet, és összesen 1,766 milliárd forint bérleti díjat fizetett. Bővebben azt tudom mondani, hogy a kezdeti költségeink viszonylag alacsonyak voltak, ez műemlék jellegű beruházásoknál így is van rendjén, hiszen a minőségi rekonstrukció rendkívül drága: ahhoz, hogy a projekt minőségét tartani tudjuk, olcsón kell a fejlesztendő ingatlanhoz hozzájutni. Magát az épületet egyébként háromszor hirdette meg eladásra az ÁPV Zrt., eredménytelenül, mire mi is pályáztunk, vagyis a Tőzsdepalota nem volt valami kapós. Ha az épület árához hozzászámítjuk a tranzakciós költségeket, túl vagyunk a 20 millió eurón, ha pedig a majdani működéshez elengedhetetlen Lipót Mélygarázs vételárát is belekalkuláljuk, 40 millió eurónál járunk. És akkor még nem szóltunk magának az épületnek korábban ismeretlen színvonalú rekonstrukciójáról, amivel együtt csak a Tőzsdepalotába 100 millió eurót invesztálunk. Az eklektikus-szecessziós műemlék épület eredeti pompáját megőrizve, ugyanakkor modern stílusban születik újjá a New York-i Beyer Blinder Belle építésziroda tervei nyomán.

- Milyen finanszírozási konstrukciókban tervezik megvalósítani a fejlesztést, és milyen feltételek mellett tervezik a projekt értékesítését?
- A Tőzsdepalota rekonstrukcióját eddig is, ezután is saját tőkéből finanszírozza a Tippin Corporation. 2006-ban értékesítettük észak-amerikai ingatlanportfóliónkat, annak a bevételét forgattuk át közép-, illetve kelet-európai ingatlanokba: a használaton kívüli berlini Humboldt transzformátorállomásba, a budapesti tévészékházba, illetve a tbiliszi repülőtérbe. Elképzelhető, hogy a Tőzsdepalota-projekt egyes részeinek finanszírozásába egy magyar bankot is bevonunk, amennyiben elfogadható feltételeket kapunk. Ha nem, akkor saját erőből visszük végig a fejlesztést, ahogy a berlini projektünknél is tettük. Értékesítésben egyébként egyik kelet-közép-európai befektetésünknél sem gondolkodunk: egyelőre a 200 millió dollár értékű portfólió bővítése van soron, tíz éven belül szeretnénk egymilliárd dollárra növelni.

- Milyenek a hozamelvárásaik a projekttel szemben? Milyen bérleti díjat szednének az épületben helyet kapó irodák, illetve kereskedelmi helységek, lakások négyzetméteréért?
- Az egész projekt hozamát 12 százalékosra tervezzük, a négyzetméterenkénti havi díjainknál pedig 30 euróval kalkulálunk, legyen szó akár A+ kategóriás irodaingatlanról, kereskedelmi vagy vendéglátó-ipari helyiségről. Hangsúlyoznám, ezeket az árakat a 2014-es majdani árszínvonalra állapítottuk meg.

- Hazai ingatlanpiaci szakemberek többnyire kétkedve fogadják az olyan vegyes hasznosítású projekteket, mint amilyennek a Tőzsdepalota is ígérkezik.
- A vegyes hasznosítású ingatlanok műszaki alapkérdése, hogy az egyes funkciók világosan elkülönüljenek, egymástól függetlenül is használhatók legyenek. Az irodai alkalmazottaknak teszem azt ne kelljen az üzletház vásárlóforgalma miatt a liftre várakozniuk, a Tőzsdepalota építészeti kialakításánál erre maximálisan tekintettel leszünk. Itt a fő funkció az irodaház: a 35 ezer négyzetméternyi hasznosítható alapterületből 27 ezer lesz az iroda, ennek rendeljük alá a többi profilt. A 8 ezer négyzetméternyi, kiskereskedelmet és vendéglátást szolgáló területet úgy tervezzük kialakítani, hogy azt minél jobban ki tudják használni az irodákban dolgozók. Olyan éttermekre, kávézókra, bárokra, illetve bevásárlóhelyekre gondolok, ahová az alkalmazottak napközben beugorhatnak enni, inni, ügyeket intézni. A földszinti üzlethelyiségeknél, teraszos éttermeknél természetesen a térről érkező forgalommal is komolyan számolunk.

- A kiskereskedelmi forgalommal kapcsolatban a Szabadság tér különös helyzetben van: a Budapest Szíve program szerint itt végződik majd a „Belváros főutcája”, az Andrássy úti bevásárlóútvonal is meghosszabbítható idáig. Mindkettőre megvan a lehetőség, de egyelőre egyik sem ér el idáig.
- A Tőzsdepalota-projekt méreteit és minőségét tekintve is más, mint a Magyarországon eddig megvalósított műemlék-hasznosító ingatlanfejlesztések. A Tippin Corporation egy új, emblematikus épülettel kívánja megajándékozni Budapestet: azt szeretnénk, hogy általa Budapest rangja is emelkedjék, közelebb kerüljön ahhoz, hogy az egész közép-európai régió fővárosává váljon. Ez mindannyiunk érdeke.