Cégvilág

Üzleti részleteket tárt fel az EMFESZ

Közleményében az E.ON Földgáz Trade-t (EFT) és a DunaCentet okolja az EMFESZ azért, hogy fizetési gondjai támadtak.

Újabb részletekkel bővült az a nyilatkozatháború, amely arról szól, miért került fizetési zavarba az EMFESZ.

 Emlékezetes, hogy a gázkereskedő kedden néhány hazai vevőjét, mindenekelőtt a nemfizető DunaCentet okolta helyzetéért, és célzott egy "tekintélyes multi" felelősségére is. Ezt követően szerdán a DunaCent cáfolta a rá vonatkozó a vádat, majd a "multi", azaz az E.On Földgáz Trade Zrt. (EFT) is megszólalt, mind a ketten az EMFESZ-t okolták, a helyzetet pedig éppen az EMFESZ által közölttel ellentétesnek mutatták be.

Miután mindkét társaság közleményét változatlan formában közzétettük, így  teszünk az EMFESZ most kiadott reagálásával is. Előbb azonban emlékeztetünk: a szaktárca közlése szerint az EMFESZ fogyasztóinak gázellátását nem fenyegeti veszély, más nyilatkozatok szerint pedig a történetben érintett vidéki fűtőművek ügyfelei ellátásában sem lesz fennakadás. Az EMFESZ-t hamarosan kisegíti egy hazai bank.

A közlemény:

Az EMFESZ Kft stabil üzleti működésének biztosítása valamint gázszolgáltatásának folyamatos fenntartása érdekében a következő tájékoztatást adja:

A Pomázi Csaba érdekkörébe tartozó cégeknek (Dunacent Kft., Energott Kft., Alfa-Nova Kft., Szehő Kft.) 10,5 millió USD értékben lejárt tartozása áll fenn az EMFESZ Kft-vel szemben. A tartozások tényét a Dunacent Kft korábban nem vitatta. A Dunacent Kft 2010. december 21. napján - a tartozás tényének és összegének ismételt elismerése mellett - jelezte az EMFESZ Kft-nek, hogy a tartozást beszámítással meg kívánja szüntetni, egy az EON Földgáz Trade Zrt-től (EFT) - állításuk szerint - engedményezés útján 2010. október 15-án szerzett követeléssel.

Döbbenten állunk a fenti események előtt, melyek joggal vethetik fel a rosszhiszemű összejátszás gyanúját az EFT és a Dunacent Kft között, melynek eredménye az EMFESZ ellehetetlenítése és a hazai gázpiac működési rendjének megzavarása lehet. Állításainkat a következőkkel támasztjuk alá:

1. A Dunacent Kft és az EFT között állítólagosan létrejött engedményezésről szóló okiratot az engedményező és az engedményes hónapokon keresztül, egészen december 21. napjáig elhallgatta, arról nem adott tájékoztatást az EMFESZ Kft-nek.

2. A Dunacent Kft. korábban több alkalommal megerősítette az EMFESZ Kft részére, hogy tartozását kész rövid időn belül teljes mértékben kiegyenlíteni, sőt, az állítólagos engedményezést követő időpontban részteljesítéssel is élt.

3. Az engedményező EFT az állítólagos engedményezést követően, 2010. október 29-én - általunk el nem ismert - követelését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett Állandó Választottbíróságra benyújtott keresetével teljes összegében peresítette, peresített követelése tehát egyértelműen tartalmazza a korábban - állítólag - engedményezett tételt is.

Hangsúlyozzuk tehát, hogy az engedményezés tényének elhallgatása, titokban tartása előtt az EFT és Dunacent Kft részéről is értetlenül állunk. Az EFT a magyar gázpiac egyik legnagyobb presztízsű szereplője, azonban cselekedete kimerítheti a tévedésben tartás fogalmát és eredője lehet annak, hogy zavar keletkezzen a magyar gázpiac működésében.

emfesz Pomázi Csaba Dunaent E.On Földgáz Trade
Kapcsolódó cikkek