Cégvilág

Átalakult a hazai gázpiac

A négy nagy egyetemes szolgáltató és a Mol Energiakereskedő a végső menedékes

Egy nap alatt jelentősen átalakult a hazai gázpiac. Eldőlt, hogy mely új szolgáltatókhoz – és egy kereskedőhöz – kerül át az a mintegy 350 ezer felhasználó, amelyet gázkereskedelmi engedélye múlt heti felfüggesztéséig az EMFESZ Kft. látott el. A hivatalos bejelentés legkésőbb holnap történik meg az úgynevezett végső menedékes szolgáltatók kijelöléséről, de piaci várakozások szerint erre hamarabb sor kerülhet.

Információink szerint a Magyar Energia Hivatalban (MEH) a hét végén lefolytatott ajánlattételek és tárgyalások eredményeként az a mintegy 75 ezer fővárosi háztartás és néhány száz önkormányzat, intézmény jár a legjobban, amelyeket ezentúl a Tigáz láthat el gázzal. Mint vasárnap esti online hírünkben beszámoltunk, a cég ezeket az ügyfeleket úgy tudta megszerezni, hogy kedvezőbb ajánlatot adott, mint a területileg is illetékes Főgáz. Ráadásul az EMFESZ által nyújtottnál is alacsonyabb áron kínálta a gázt.

A második legszerencsésebb egyetemes szolgáltatásra jogosult csoport az, amelyet a múlt hét derekáig a Tigáz területén látott el az EMFESZ. E körnek a Főgázt jelölte ki végső menedékes szolgáltatóként a MEH. Közülük mintegy 75 ezer a háztartás. Számukra a gáz már biztosan kevesebbe kerül majd, mint ha a Tigázhoz kerültek volna vissza. Ha a vonatkozó törvény – a köznyelvben a lex EMFESZ – azon kikötése, hogy az egyetemes szolgáltató nem adhat a saját egyetemes áránál alacsonyabb ajánlatot, érvényes a saját ellátási területén kívüli fogyasztókra is, akkor mostantól azok legfeljebb anynyit fizetnek a gázért, mint a Főgáz fővárosi ügyfelei. Ez az ár azonban biztosan nagyobb, mint amekkorát a múlt hétig az EMFESZ kért tőlük.

Azt viszont nem tudni, hogyan sikerült megoldani a Tigáznál és a Főgáznál, hogy az egymás ellátási területén lévő ügyfeleik számára ügyfélszolgálatot biztosítsanak. Az egyetemes szolgáltatók számára szigorúak a gáztörvény erre vonatkozó előírásai, és szigorodtak a versenypiaci szereplőkkel szemben is. Most viszont rendkívüli helyzet van, feltehetően rugalmasabbak a végső menedékesekkel kapcsolatos ezen elvárások is. E két társaság lakossági szegmensén belül ugyanakkor feszültséget okozhat, hogy a cégek meglévő, egyetemes piaci ügyfelei magasabb áron kapják a gázt, mint az újonnan szerzettek.

A saját korábbi ügyfeleit viszszakapott E.On az aktuális egyetemes árat kínálta a hozzá viszszatérőknek is. „Ez az az árszint, amely mellett hosszú távon is biztonsággal ki tudjuk szolgálni vevőinket” – indokolta lapunknak az ajánlatot Kutas István, a magyarországi E.On csoport szóvivője.
Az E.On körülbelül 66 ezer háztartást vesz vissza. Nem tudjuk, hogy a GDF Suez milyen ajánlattal szerezte vissza az „EMFESZ-idők előtti”, mintegy 88 ezer háztartási és más, egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfelét. Felső határként e társaságnál ugyanúgy, mint majd az E.Onnál, legfeljebb az egyetemes piaci árszintig emelkedhet az érintett ügyfelek gázdíja, de lehet, hogy azt nem éri el.

A rendkívüli helyzetben nem lehetett érvényesíteni a szolgáltatóváltás azon alapelvét, hogy a továbblépő ügyfélnek nem lehet tartozása az előző szolgáltatójánál. A lakosság az EMFESZ-nél körülbelül egymilliárd forintnyi tartozást hagyott hátra. Azokat a számlákat tehát, amelyeket a kft. a gázkereskedelmi engedélye felfüggesztése előtt állított ki, maga jogosult behajtani. „A fogyasztóknak az EMFESZ felé kell teljesíteniük” – szögezték le érdeklődésünkkor a társaságnál, a nagyfogyasztók adósságait viszont üzleti titokként kezelték.

Az EMFESZ több száz ipari fogyasztója és hatezer kkv-jának egy része a Mol Energiakereskedőhöz került. Úgy tudjuk, a vasárnapi licitből hamar kiszállt a nem túl nagy számú érdeklődő.

Mennyire jártak jól a cégek?

Ha az egyetemes piaci gázszolgáltatásban a mostani hatósági árak mellett is termelődik nyereség, akkor az E.On és a GDF Suez is nyertese az EMFESZ ügyfelei újraelosztásának. A Főgáz és a Tigáz csak akkor, ha a MEH-ben megajánlott áraik hosszabb távon is tarthatók, illetve ha a gyors piacszerzés beleilleszthető eddigi stratégiájukba. E két társaság öröme azonban még ekkor sem lehet teljes, mert saját régi vevőkörüket nem tudták visszaszerezni.

Kérdés az is, mennyi ideig marad életben a mostani ügyfélleosztás. A döntés meghozatala után öt napon belül ugyanis a fogyasztó átmehet az általa kiválasztott versenypiaci kereskedőhöz. Az EMFESZ is megkísérelheti visszaszerezni az engedélyét, és újak is beléphetnek a megbolydult piacra.

Kérdés az is, mennyi ideig marad életben a mostani ügyfélleosztás. A döntés meghozatala után öt napon belül ugyanis a fogyasztó átmehet az általa kiválasztott versenypiaci kereskedőhöz. Az EMFESZ is megkísérelheti visszaszerezni az engedélyét, és újak is beléphetnek a megbolydult piacra. -->

emfesz MeH gázszolgáltatók E.On tigáz Főgáz ügyfelek
Kapcsolódó cikkek