Cégvilág

Autósok, szerdán jön az újabb rekord üzemanyagár!

Három-három forinttal nő a benzin és a gázolaj ára is a hazai töltőállomásokon - értesült piaci forrásokból a holtankoljak.hu. Így a benzin átlagos ára 364 forint lesz, míg a gázolajé 354 forint. Ezzel újabb árcsúcsot dönt mindkét üzemanyagfajta ára.

A bioetanol (E85) átlagos ára 262 forint, autógázt (LPG) 213 forintos átlagos áron tankolhatunk. A legdrágábban 380 forintért tankolhatunk majd benzint, a legmagasabb gázolajár várhatóan 375 forint lesz szerdától.

Meglepetés a szerdai áremelés, szakértők a tőzsdei jegyzésárak lényegében változatlan volta, illetve a forint árfolyamának a dollárral szembeni változatlansága miatt arra számítottak, nem
emelkedik az üzemanyagár ezen a héten. A hordónkénti olajár sem változott érdemben.

Az idei év első hetében nem emelkedett az üzemanyagok ára. Legutóbb az óév utolsó szerdáján 5 forinttal nőtt a benzin, és 6 forinttal emelkedett a gázolaj ára. Tavaly összesen 47 forinttal nőtt a benzinár, 55 forinttal pedig a gázolaj ára.

Az OPEC a napokban bejelentette: ameddig a hordónkénti olajár nem éri el a 110 dolláros szintet (jelenleg 90), addig nem emeli a kitermelési kvótát (ez értelemszerűen az olajárak csökkenését hozná magával). Az üzemanyagárak így várhatóan tovább emelkednek majd.

Árcsökkenésre akkor számíthatnánk, ha komoly mértékben erősödne a forint a dollárral szemben, vagy ha a kormány csökkentené a jövedéki adót. Igaz,  a jövedéki csökkentésének korlátai vannak. Az adó mértékének minimumát uniós szabályok határozzák meg. Minimum 99 forintos jövedéki adót ír elő az uniós  szabályzat a benzin esetében, a gázolajnál ez 91 forint. Jelenleg Magyarországon azonban ennél magasabbak az adótartalmak: a gázolaj árában 97, a benzinében pedig 120 forint.

A kormánypárt ellenzékben többször követelte a jövedéki adó mértékének csökkentését. (Épp az ellenkezője történt: az előző kormány legutóbb egy éve emelte a jövedéki adót.) A kormányszóvivő szerint azonban most nincs napirenden a jövedéki adó mértékének mérséklése.

üzemanyag gázolaj benzinár benzin áremelés holtankoljak
Kapcsolódó cikkek