A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) által szervezett sajtóértekezleten elhangzott: az intézkedésre a magyar fogyasztók védelme érdekében volt szükség. A németországi dioxinbotrány miatt ugyanis megrendült a fogyasztói bizalom, jelentősen visszaesett a sertéshús iránti kereslet, ezért csökkentek a fogyasztói árak mintegy 20-30 százalékkal, így a gazdálkodói jövedelmek is.
A jelenlévők hangsúlyozták: Magyarországra dioxinnal szennyezett hús, vagy húskészítmény nem érkezett. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy a hazai ellenőrzési rendszer nagyon szigorú,így a magyar termelők árui biztonsággal fogyaszthatók.
A sajtótájékoztatón a Magosz-on kívül jelen volt többek között a Magyar Sertéstenyésztők Szövetsége, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), a Civil Összefogás Fórum képviselője, valamint Tugyi Endre Pest megyei sertéstartó.
Kispál Ferenc, a Magosz választmányi elnöke azt hangsúlyozta: indokolt volt a miniszteri döntés, mivel a fogyasztókat csak így lehet megnyugtatni. Csak ennek az intézkedésnek az alkalmazásával biztosítható ugyanis, hogy Magyarországon mindeki asztalára jó minőségű, biztonságos alapanyagból készült étel kerüljön.
Tugyi Endre arról beszélt, hogy a sertéstenyésztők támogatják a szaktárca azon döntését is, hogy az országos főállatorvos elindította a PRRS (légzőszervi és immunbetegség) mentesítési programot annak érdekében, hogy Magyarországon csak egészséges sertésállományokból származó állatot lehessen tenyészteni. Az úgynevezett négyes mentesség megléte nyújtja erre a garanciát.
Eicher József, a Magyar Sertéstenyésztők Szövetségének igazgatója az MTI kérdésére közölte: a magyar sertéstenyésztők képesek a jelenleginél - mintegy 3 millió - több sertést előállítani, ha erre tényleges piaci igény mutatkozik. Hozzátette: Magyarországon ugyanis tartottak már korábban 10 millió sertést is.
Németh Antal, a VHT elnöke ugyancsak az MTI érdeklődésére elmondta: Magyarországra évente jelenleg valamivel több, mint 160 ezer tonna sertéshús érkezik külföldről. Ennek a mennyiségnek 30-40 százaléka, azaz 50-55 ezer tonna Németországból származik. A volt főállatorvos azt is közölte, hogy a Németországból származó sertéshúsból mintegy 32 ezer tonna darabolt, úgynevezett apróhús. Utalt arra is:hogy az általa képviselt szervezetben a tenyésztők mellett kis és közepes húsipari feldolgozó cégek is tagok. Ez utóbbiak - általában - csak magyar alapanyag felhasználásával készítik áruikat. Egyben sajnálta, hogy a nagy cégéket képviselő szakmai szervezet aggályosnak tartja a miniszteri intézkedést, ami a magyar fogyasztók védelmében született.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.