Cégvilág

Fehér és feketelisták - Minden, amit tudni érdemes

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság hamarosan útnak indítja "fehér listáját", amelyen a fogyasztóvédelmi szempontból hibátlanul teljesítő cégek szerepelhetnek. A Világgazdaság Online utánajárt annak, pontosan mit lehet tudni a kezdeményezésről, egyúttal áttekintést ad hazai piacon fellelhető, fogyasztóvédelmi szempontból hasznos listákról.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) bejelentette, hogy márciustól elindítja a pozitív fogyasztóvédelmi listát. A „fehér listára” azok a cégek kerülhetnek fel, amelyek megfelelnek a fogyasztóvédelmi követelményeknek.

Ezen kívül az év végén vagy jövőre indulhat Fogyasztóbarát Embléma program, ezt az elismerést olyan vállalatok kaphatják meg, amelyek a kötelezően előírtnál is többet nyújtanak a vásárlóknak a fogyasztóvédelem terén. Hogy ez pontosan mit takar, azt egyelőre nem tudni, az viszont biztos, hogy a fehér listára akár önkéntes alapon is fel lehet majd kerülni – tájékoztatott az NFH szóvivője. Fülöp Zsuzsanna elmondta: azok a vállalkozások, amelyek pozitív minősítést szeretnének, jelentkezhetnek a Hatóságnál, az NFH munkatásai pedig harminc napon belül ellenőrzik őket, ha pedig mindent rendben találnak, az érintetteket feltüntetik a pozitív listán.

Az NFH egyébként nem hajt végre külön ellenőrzéseket a fehér lista indulása kapcsán, mindössze végrehajtja az éves tervét, aminek keretében többek között az árazás, a jótállás, a vásárlói panaszkezelés témakörben kontrollálja a vállalatokat. A pozitív listára kerülő cégek számíthatnak arra, hogy a szervezet utóvizsgálatok is végrehajt náluk, ha pedig panasz érkezik a rangsorolt cégekkel kapcsolatban, azt kiemelten vizsgálja. Az már biztos, hogy ha hibáznak, lekerülnek a fehér listáról a cégek, de hogy ez a büntetési időszak mennyi ideig tart és milyen szabálysértést tekintenek mérvadónak, az egyelőre szintén nem tudható.

Viszont az NFH szóvivője megerősítette, hogy hétvégenként elindítják a telefonos ügyeletet a Hatóságnál, így a fogyasztók szombat-vasárnap is kérhetnek tájékoztatást. Eljárást viszont így nem kezdeményezhetnek, a hivatalos panaszkezelési folyamathoz továbbra is írásos értesítésre van szükség. A munkát az NFH alkalmazottai végzik „vetésforgóban”, a hétvégi ügyelet Fülöp Zsuzsanna szerint nem jelent plusz költséget.

A puding próbája az evés, de üdvözlendő, hogy ezúttal a pozitív példákat is kiemeli az NFH – kommentálta a bejelentést az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Vámos György szerint a rendszer hatékonysága a részleteken múlik, jó lenne tudni, hogy milyen feltételek mellett kerülhet fel egy cég a listára, illetve milyen okból törlik onnan. Vámos György úgy látja, célszerű lenne, ha a kisebb fogyasztóvédelmi botlások nem szolgáltatnának okot a listából való törlésre, mindamellett az OKSZ főtitkára pozitívan nyilatkozott az NFH új stratégiájáról. Mint mondta, üdvözlendő, hogy a korábban hadműveletnek nevezett akciók helyett a Hatóság most a megelőzésre és a cégek hibáinak kijavítására törekszik és fő célja nem a bírságolás.

A leghasznosabb fogyasztóvédelmi feketelisták a következő oldalon

Fogyasztóvédelmi bírságok és veszélyes termékek – az NFH oldalán kategóriánként kereshetünk a veszélyes árukra, illetve elolvashatjuk a határozatokat.

RAPEX – Az gyorsriasztási rendszere, az EU területén megjelenő veszélyes termékekről heti bontásban közöl részletes tájékoztatást. Az egymezős keresővel adott termékre, a veszélyesség típusára vagy az érintett országra is kereshetünk.

RASFF – Az Európai Unió élelmiszerre és takarmányra vonatkozó gyorsriasztási rendszere – a részletes kereső segítségével többek között terméktípusra, származási- és cél országra, riasztási típusra és okra is kereshetünk, de egy gombnyomással lekérdezhető az adott időtartamra vonatkozó összes riasztás is.

Élelmiszer eredetű megbetegedést okozó éttermek listája – az ÁNTSZ hivatalos listája azokat az egységeket sorolja fel, amelyek bizonyítottan ételfertőzést vagy ételmérgezést okoztak.

Adóslista – az APEH honlapján megtalálhatóak az adótartozást felhalmozó magánszemélyek és cégek, valamint a végrehajtási eljárás alatt álló adózók is.

Központi Hitelinformációs Rendszer – népszerűbb nevén BAR-lista, amely 450 hazai pénzintézet adatait foglalja magába. Itt tartják nyilván a hiteltörlesztési gondokkal küzdő magánszemélyeket, de a lista pozitív adatokat is tartalmaz a jól törlesztő cégekről. Nem kérdezhető le az interneten.

Tantusz – Bár nem "fekete, vagy fehér lista", a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által összeállított weboldalon összehasonlíthatjuk a szolgáltatásokat és tarifákat, legyen szó mobiltelefonról, internetről, televízióról de akár az összes vezetékes szolgáltatást is összevethetjük egy adott utcában.

Az Európai Unióból kitiltott légitársaságok listája – az Európai Bizottság weboldalán pdf formátumban tölthető le az aktuális lista.

Howard – Az Európai Fogyasztói Központ vásárlási asszisztense eligazít abban, megbízható-e egy-egy internetes kereskedő cég. Elég a weboldalt beírni és Howard közli, mikor, hol jegyezték be a weboldalt, mi szerepel a cégjegyzékben az üzemeltetőről, rendelkezik-e tanúsítvánnyal a honlap és milyen visszajelzéseket adtak róla mások.

eljárás ántsz RASFF RAPEX NGM feketelista ellenőrzés OKSZ APEH fehér lista NFH
Kapcsolódó cikkek