Cégvilág

Hivatalos: Torres a Chelsea játékosa

A Liverpool honlapján bejelentették, a spanyol játékos megkezdheti a tárgyalásokat a londoni klubbal. Az átigazolás minden idők legmagasabb angliai átigazolási díja. A januári átigazolási időszakban 214,5 millió fontot költöttek a szigetországi klubok - soha ennyit még nem költöttek. Tavaly 94 millióért vásároltak játékosokat.

Megtörtént, ami három nappal ezelőtt még "elképzelhetetlen" lett volna, ám péntek óta már csak a végleges bejelentés időpontja volt kérdéses: Fernando Torres ehagyja a vörösöket, és Londonba igazol.

Torres pénteken jelentette be távozási szándékát, noha korábban többször is kifejezte elkötelezettségét a Liverpool iránt. Az átigazolási díj 50 millió font (58,5 millió euró, vagyis 16 milliárd forint), amely meghaladja az eddigi rekordot jelentő 47 millió fontot, amit Carlos Tevezért adott Manchester City 2009-ben. Az argentin klubváltása sem volt egyszerű, hiszen a városi rivális United-től igazolt a halványkékekhez.

A Chelsea első ajánlata még 35 millió fontról szólt, amihez még odaadták volna Daniel Sturridge-t, ám ezt visszautasította a Liverpool, mondván, Torres nem eladó. Ezután jött a klubot és szurkolóit is meglepő Torres-bejelentés a csatár távozási szándékáról. A klub először ezt is elutasította, és közleményben emlékeztett arra, hogy a támadónak 2013-ig érvényes szerződése van.

A játékos szerződésében volt egy klauzula, amely szerint klubja köteles elengedni a szezon végén, amennyiben a csapat nem végez BL-t érő helyen, és egy vevő 50 millió fontos ajánlattal jelentkezik. A Liverpool jelenleg 32 ponttal a hetedik helyen áll, 9 pontnyira a BL-t érő negyedik helytől - ahol éppen a Chelsea áll.

A vörösök ugyanekkor már leigazolták a klub történetének legdrágább játékosát, az ajaxos Luis Suárezt, potom 22,8 millió fontért, akit eredetileg Torres mellé és nem a helyére szerződtettek. Az urugayi támadó öt és fél éves szerződést írt alá.

Az átigazolási csúcs nem élt sokáig, hiszen a hétvégén már világossá vált: Torres távozni fog, csak az árban kell megegyezni a feleknek. A Liverpool kétségbeesett próbálkozásokat tett Torres pótlására, amelyeket végül siker koronázott, hiszen ma este Andy Carroll, a Newcastle játékosa 35 millió fontért szintén 5 és fél évre a vörösöké lett, így a szarkák csatára jelenti az átigazolási csúcsot a 18-szoros angol bajnoknál.

Torres klubváltása azért is pikáns, mert vasárnap Londonban bajnokin csap össze a két csapat, így ott a spanyol már kékben futhat ki a Stamford Bridge-re.

Fernando Torres 2007 júliusában érkezett az Atletico Madridtól Liverpoolba, ahol 142 mérközésen 81 gólt lőtt. A mostani szezonban ugyan nem ment annyira jól a játék, már a vb-n is csak szenvedett, ám így is 9 gólig jutott 23 mérkőzésen.

A 22 éves Andy Carroll 19 elsőosztályú bajnokin 11 gólt szerzett, míg a 24 éves Suárez a holland bajnokságban 108 mérkőzésen 81 gólt szerzett, összesen pedig 159 mérkőzésen 111-et.

A vörösök így pár nap alatt 58 millió fontot költöttek két játékosra, míg a kékek egy nap alatt 71 milliót, mert Torres mellett megvették a Benfica védőjét, David Luizt is, 21 millió fontért. A vörösök még hajtanak Charlie Adam skót középpályásra, akit 10 millió körüli összegért szerezhetnek meg. Nagy különbség, hogy a vörösök így végül összesen csak 17 milliót költenének, míg a Chelsea 71-et. Sőt, ha Ryan Babel eladását is beleszámítjuk, akkor a Liverpool nullszaldósan zárja januári átigazolási szezont.

A legfrissebb hírek szerint Adam marad a Blackpool játékosa.

Torres heti fizetése egyes hírek szerint 150-175 ezer font lesz, ami elképzelhetetlenül nagy összeg, a Liverpoolban 110 ezret keresett hetente. A spanyol csatár is öt és fél évre írt alá új klubjához.

A Chelsea egyébként ma jelentette be, hogy a tavalyi pénzügyi évet zárta először pozitív készpénzállománnyal, azóta hogy Roman Abramovics megvette a klubot. A londoni kékek 3,8 millió fontos pluszban zárták a tavaly júniusban zárult pénzügyi évet, szemben a tavalyelőtti 16,9 milliós mínusszal. A klub működési vesztesége is csökkent: 72,3 millióról 68,6 millió fontra, miközben a forgalom némileg emelkedett 203 millióról 205,8 millióra.

Mindazonáltal a klub teljes vesztesége 70,9 millió fontra rúgott a tavalyi évben.

suárez Chelsea Torres Liverpool Roman Abramovics átigazolási csúcs suarez andy carroll
Kapcsolódó cikkek