Orbán Viktor miniszterelnök pénteki, pozsonyi munkalátogatása során a tervek szerint egy olyan kormányközi megállapodást írnak alá, amely lehetővé teszi, hogy a két ország határsávjában is lehessen dolgozni, ha olyan döntés születik, hogy meg kell építeni a magyar-szlovák gázvezetéket.

A kormányközi egyezmény tehát nem magáról a beruházásról határoz, annak csak az előfeltétele lesz. „A beruházás előkészítéséről aktívan folynak a tárgyalások az FGSZ Földgázszállító Zrt. és szlovákiai partnere, az Eustream között” – tájékoztatta a Világgazdaság Online-t Zsuga János, a magyar vezetéki társaság vezérigazgatója. Várakozásai szerint február végére megszületik a projekt előkészületeiről szóló, úgynevezett joint development agreement is.

A cső része lenne annak az észak-dél irányú gázfolyosónak, amelyen keresztül a mostani, keletről nyugatra tartó gázszállítás irányára merőlegesen is lehet majd gázt szállítani. A folyosó két, horvátországi és lengyelországi végpontján egy-egy olyan cseppfolyós gázt fogadó és visszagázosító terminált telepítenek majd, amely révén tovább nőhet a térségünkben forgalmazott gáz forrásainak száma. Ezen keresztül javul a régió, de egész Európa gázellátásának biztonsága is.