Cégvilág

Külföldi kézbe kerülhet a Budapest Airport tulajdonosa

A Hochtief német építőipari és repülőtér-üzemeltető konszern spanyol felvásárlása a jelek szerint véglegesnek tekinthető. A vállalat többek között a Budapest Aiport tulajdonosa

A spanyol ACS már megszerezte a Hochtief részvényeinek 30,34 százalékát - közölte kedden a spanyol építőipari konszern. Ennek folytán a cégnek már nem kell további, esetleg költséges kötelező ajánlatot tennie a többi részvényesnek, hanem a piacon keresztül megvásárolhat további tulajdoni részesedéseket – írja a Deutsche Welle.

Az ACS arra törekszik, hogy megszerezze a többségi tulajdont a Hochtiefben. A spanyol konszern ezután saját, tőzsdén jegyzett vállalat létrehozására törekszik, amelyet esseni székhellyel akar tovább vezetni.

A két vállalat közötti feszültség továbbra is érezhető, annak ellenére, hogy az egyik legjelentősebb akadály már elhárult a felvásárlás elől. A német IG Bau szakszervezet ugyanis megállapodott az ACS-sel, a cég így garantálja, hogy 2013-ig nem hajt végre létszámleépítést Németországban. A Hochtief menedzsmentje elutasított a spanyol felvásárlási ajánlatot, mivel úgy véli, hogy az ACS belépése nem szolgálja a részvényesek érdekeit és a vételi javaslat alulértékeli a vállalat papírjait. A Hochtief részvényeseinek január 18-ig kell elfogadniuk az ACS ajánlatát.

A német kormány korábban a cégfelvásárlásokra vonatkozó szabályok szigorítását fontolgatta, hogy megakadályozza a Hochtief külföldi tulajdonba kerülését és a hasonló eseteket. A jelek szerint azonban Berlin nem gördít akadályt a felvásárlás elé. Egyes elemzők attól tartottak, hogy az ACS elsősorban a Hochtief készpénzforgalma iránt érdeklődik, amelynek révén csökkenthetné saját, 10,4 milliárd eurós adósságát.

felvásárlás szakszervezet repülőtér acs felvásárol Budapest Aiport Hochtief
Kapcsolódó cikkek