Mint ismert, a szakminiszter a múlt heti határozata átmenetileg korlátozta a Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús és húskészítmények, valamint az élő sertés felhasználását és forgalmazását.
A február 28-ig érvényes miniszteri határozat értelmében minden élelmiszer-vállalkozó, aki közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó, friss, vagy fagyasztott sertéshúst, húskészítményt, illetve élő sertést hoz Magyarország területére, köteles a szállítmány várható érkezése előtt 2 munkanappal bejelenteni az illetékes hatóságnál.
A határozat azt is rögzíti, hogy valamennyi élelmiszer-vállalkozó saját költségén köteles megvizsgáltatni a 2010. november 12. után beérkezett német származású friss vagy fagyasztott sertéshúst, húskészítményt, illetve a Németországból származó élő sertésből származó húst dioxintartalmát.
A termék csak akkor hozható forgalomba, illetve dolgozható fel - a német minta szerint elrendelt vizsgálat alapján -, ha az illetékes magyar hatóság laboratóriumi ellenőrzése megfelelő eredménnyel zárult.
Az intézkedés módosítására azért kerül sor, mert a korlátozásokat az Európai Bizottság egészségügyi biztosa, John Dalli aránytalannak tartotta. Erről még a BruxInfo számolt be bizottsági forrásból.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.