Cégvilág

Megszületett az ítélet az OMV-vezér ügyében

Felmentett a bíróság Wolfgang Ruttenstorfert, az OMV vezérigazgatóját a bennfentes kereskedés vádja alól.

A tárgyalást vezető bíró, Claudia Moravec-Loidolt a felmentő ítéletet azzal indokolta: nem lehetett közvetlen ok-okozati kapcsolatot megállapítani a Mol-részvények értékesítése és a vállalat vezetőjének részvényvásárlása között.

Az energiaipari konszern vezetője ellen tavaly novemberben, az osztrák pénzügyi felügyelet (FMA) több mint egy éves vizsgálata alapján emeltek vádat. Ruttenstorfer 2009. március 23-án OMV-részvényeket vásárolt, egy héttel az előtt, hogy a vállalat bejelentette a megállapodást az OMV 20,2 százalékos Mol-részesedésének eladásáról 1,4 milliárd euróért, a kétszereséért. Az FMA azért indított vizsgálatot, mert az OMV vezetője egy március 18-án készült, és március 23-án megjelent interjúban még azt mondta, hogy nem áll szándékukban eladni a Mol-részvényeket. Az eladás utáni napokban azonban 3,3 százalékkal, 24-ről 26 euróra emelkedett az OMV-részvények árfolyama, és ezzel Ruttenstorfer 44 ezer eurós árfolyamnyereségre tett szert.

A vezérigazgató a tárgyaláson tagadta bűnösségét. Védője úgy érvelt, hogy a részvényvásárlás idején a Mol-részesedés eladása még nem volt látható. Elmondta, hogy az interjú időpontjában védence még "nem indulhatott ki egy lehetséges eladásból", és hogy a részvényvásárlás egy bónuszprogram részét képezte. Hangsúlyozta azt is, hogy a program előírásai szerint a részvényeket legalább három éven át kell birtokolnia, így nem is nyerhetett volna a rövid távú piaci árfolyammozgásokon.

OMV bennfentes kereskedelem Ruttenstorfer Mol
Kapcsolódó cikkek