Cégvilág

Ők vonultak ki tavaly hazánkból

Tavaly több, jelentős nemzetközi cég is kivonult Magyarországról. Könnyű lenne az eseményeket a gazdasági válságra fogni, de nem ez volt az egyetlen ok: akadt érdektelenség, váratlan piaci ellenállás és egyszerű kifulladás is.

Schlecker

Az tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése a Schlecker magyarországi kivonulása volt. A cég 2006 elején jelent meg, jellemzően régi Azúr-üzlethelyiségeket vásárolt fel és azokban keménydiszkontokat hozott létre, vagyis igen alacsony áron árusított elsősorban saját márkás termékeket. Az egyébként olcsó termékeket kifejezetten vadászó magyar fogyasztóknak, úgy látszik, nem jött be a koncepció, mert a lánc képtelen volt úgy bedarálni a konkurens drogériákat, mint tette azt a másik 12 európai országban, ahol tevékenykedik. A hálózat végül tavaly december elején jelentette be, hogy - egyelőre tisztázatlan időpontban - bezárja 22 magyar üzletét, melyek a jelek szerint nem voltak versenyképesek a Drogerie Markt és a Rossmann több száz egységével szemben.

Sony

A Sony Corp. júniusban jelentette be, beszünteti Gödöllőn a Blu-ray Disc és DVD lejátszók gyártását és áthelyezi azt egy malajziai üzemébe. Az intézkedés 540 munkavállalót érintett. A közép- és délkelet-európai kereskedelmi tevékenysége azonban a Sony holdingvállalatán keresztül továbbra is Magyarországon maradt. Az immár két éve veszteséges Sony egyébként a már korábban bejelentett globális üzleti jövedelmezőség- és gyártáshatékonyság-javítási programjának részeként helyezte át a gyártást Malajziába.

Ryanair

A Ryanair már áprilisban bejelentette, hogy október végén kivonul, miután a diszkont légitársaság nem tudott megegyezni a ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airporttal a díjak csökkentéséről. A cég keményen ostorozta a repülőtér üzemeltetőjét, amiért az nem követi a válságban a krakkói vagy pozsonyi repterek költségcsökkentő példáját, ennek ellenére nem sikerült fél év alatt megegyezésre jutniuk.

Credigen

A pénzügyi piacokon váratlan fordulatot jelentett, amikor a Credigen április elején bejelentette, hogy kivonul Magyarországról. A kezdetekben áruhitelekre, majd személyi kölcsönökre és hitelkártyákra is szakosodott cégnek ugyanis komoly bázisa volt hazánkban: olyan jelentős szereplőkkel állt üzleti kapcsolatban, mint a Tesco, a Saturn vagy az Extreme Digital. A vállalat végül a nem elégséges nyereségtermelő képességgel okolta a kivonulást, amely komoly elbocsátásokkal járt.

TDK

Tizenöt év magyarországi működés után kivonult a japán TDK is. A cég magyar leányvállalata 1995-ben kezdte meg működését a Budapesttől 50 kilométerre fekvő Rétságon. A fénykorában több mint ezer főt is foglalkoztató gyár összesen több mint félmilliárd forint állami és megyei támogatást, valamint tíz évre szóló helyi iparűzésiadó-mentességet kapott. 2005 végére viszont háromszáz fősre apadt a létszám, amelyet 2006-ban körülbelül száz fővel tovább csökkentettek. A gyárbezáráskor mintegy 145 fő dolgozott a vállalkozásban.

Lukoil

Ki is vonult, meg nem is a Lukoil, mely csak üzemanyag-nagykereskedelmi tevékenységét szüntette meg Magyarországon. A cég a válságadó bevezetésével indokolta , hogy visszaadták az engedélyüket, hangsúlyozva, hogy 76 töltőállomásból álló hálózatukat továbbra is üzemeltetni kívánják. A Lukoil a piacot uraló Mol mellett egy kisebb nagykereskedelmi szereplőnek számított.

UPC Direct

Bár a UPC szolgáltatásai megmaradtak Magyarországon, a műholdas televíziózásért felelős UPC Directet külföldre szervezte a cég. Az itthon 180 ezer előfizetővel bíró szolgáltatás évente mintegy 6,5 milliárdos árbevételt produkált, ami akár egymilliárd forintos kiesést is jelenthetett a magyar államnak. A UPC szerint ugyanakkor nem adó-, hanem szolgáltatásoptimalizálásról volt szó, hanem a cseh, a szlovák a román és a magyar műholdas üzletágakat vonták össze luxemburgi központtal.

Pizza Hut

A Pizza Hut még él, de már alig pislákol benne az élet. Az elsÕ Pizza Hut étterem 1992-ben nyílt Budapesten, majd GyÕrben, Pécsett, Miskolcon és Szegeden is megjelent a vastagtésztás pizzájáról ismert cég. A csúcson csaknem kéttucatnyi Pizza Hut egység működött, ám tavaly elején már csak öt étterem működött, év végére pedig már csak kettő maradt. A lánc franchise-jogait öt évvel ezelőtt az AmRest Vendéglátó Kft. szerezte meg, mely párhuzamosan a Kentucky Fried Chicken éttermeket és a Starbucks kávézókat is üzemelteti.

2010 Schlecker csőd Lukoil Sony kivonulás UPC Ryanair
Kapcsolódó cikkek