Cégvilág

Tarlós diszkriminálja a városnéző buszokat?

A főváros jelenleg dolgozik egy olyan rendeletet, amely szigorúbb környezetvédelmi normákhoz kötné a budapesti városnéző buszok engedélyeztetését. A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) levélben tiltakoznak Tarlós István főpolgármesternél a tervezett szigorítás ellen.

A Fővárosi Közgyűlés határozata alapján ugyanis folyamatban van a „városnéző buszok” budapesti közlekedését 2011. április 1-jétől bizonyos környezetvédelmi normák teljesítéséhez kötő közgyűlési rendelet előkészítése. Ennek értelmében az ilyen járművek 2011. április 1-jétől csak Euro 4-es, míg 2013. január 1-jétől Euro 5-ös motorral közlekedhetnek a főváros területén.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) az érintett vállalkozások képviselőivel áttekintették a kérdéskört, s úgy ítélték meg, hogy az előkészítés alatt álló rendelet semmilyen tekintetben nem szolgálja a helyzet rendezését. Környezetvédelmi szempontból az ilyen diszkriminatív korlátozás mérhető javulást nem fog okozni a levegő minőségében, ugyanakkor számos alkotmányossági és versenyjogi problémát vet fel – vélik az érintettek.

Jogalkotási szempontból is aggályosnak tartják egy szűk körre (a fővárosban közlekedő napi mintegy 1500 autóbusz elhanyagolható részét érintené a rendelet) vonatkozó, megkülönböztető szabályozás alkotását, ugyanakkor egy olyan korlátozást vezetne be a Fővárosi Közgyűlés, amely az autóbuszos vállalkozások magasabb szintű jogszabályokban biztosított jogait is csorbítaná. A leendő rendelet mindemellett nem biztosítana megfelelő felkészülési időt az érintett vállalkozások számára - véli a két szakmai szervezet.

Szerintük a főváros turisztikai célú autóbuszos személyszállítása jóval összetettebb kérdés annál, minthogy egy szűk csoportot érintő rendelet megalkotásával kezelni lehessen. A szervezetek ezért levélben fordultak Tarlós István főpolgármesterhez, mielőbbi egyeztetést javasolva a kérdés komplex rendezése érdekében.

 

fuvarozó városnéző MUISZ autóbusz NiT Hungary tarlós busz környezetvédelmi
Kapcsolódó cikkek