Cégvilág

Tízezer forintos iPhone - 12 kütyü, ami olcsóbb lesz idén

Az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó amerikai DealNews portál összegyűjtötte azt a tizenkét szórakoztatóelektronikai eszközt, amelynek ára a trend szerint jelentősen csökken idén.

A DealNews a kalkulációhoz egyrészt a 2009 és 2010 között lezajló árcsökkenést, másrészt az eddig látott legalacsonyabb árakat vette tekintetben. A portál szakértői az adott szektorok alakulásának megfelelően jelölték meg azt a tucatnyi terméket, amelynek ára jelentősen csökkenhet idén.

Eszerint a 2009-es szinthez képest a felére csökkenhet egyes Blu-ray lejátszók ára, a termék már tavaly is jóval olcsóbbak voltak, és az idei évben már 39 dollárért is vásárolhatnak Blu-ray lejátszót az amerikai fogyasztók.

Hasonlóan jelentős árváltozást él meg az Amazon Kindle e-könyv olvasója. A készülék második verziója 2009-ben még 259 dollárért kelt el az internetes kereskedőnél, tavaly a Kindle 3-ért már csak 130 dollárt kértek és a DealNews becslése szerint idén 99 dollárig csúszhat le az ár.

A Panasonic a várakozások szerint a 600 hertzes, 42 hüvelykes plazma HD tévét fogja csaknem 100 dollárral olcsóbban adni, mint tavaly, a becslés szerint az ár 299 dollár lesz idén. A Deal News úgy látja, hogy ezek a készülékek kiszorítják a piacról a 32 hüvelykes képátmérőjű HD televíziókat.

De 100 dollárral olcsóbb lesz az LG 55 hüvelykes, 120 hertzes HD televíziója is a várakozások szerint, így 2011-ben már csak 599 dollárt fizetnek érte az ügyes vásárlók. A DealNews szerint az 55 hüvelykes kategória árai most ott tartanak, ahol két éve a 46 hüvelykes tévék voltak.

Szintén átlépi a 100 dolláros határt a Nintendo Wii konzoljához kapható távirányító eszközök ára, a tavaly még 150 dollárért forgalmazott termékek árát a szakértők szerint a nagyobb kompetencia szorítja le.

Viszont a portál úgy látja, nem sokáig örülhetünk annak, hogy a Lexar 16 gigabájtos SD-kártyájáért idén már csak 12 dollárt kérnek a tavalyi 17 helyett, a szakértők szerint ugyanis az árkedvezményt az indokolja, hogy hamarosan úgysem lesz elég egy ekkora memóriakártya a fényképezőgépekbe.

A Pentax K2000 digitális tükörreflexes fényképezőgép viszont jó vétel lehet idén, csakúgy, mint a társai. A 10,2 megapixeles készülék ára körülbelül 299 dollár lehet, mostanra a digitális tükörreflexes gépek ára olyan alacsony lett, mint pár éve a "kattogtatós" digitális fényképezőgépeké, ezért a DealNews szerint érdemes ezeket választani a sima digitálisok helyett.

200 dollár alá csúszhat idén a Dell Inspiron 15N laptop ára, a Celeron processzorral szerelt noteszgép ára mintegy 10 százalékkal csökken, folytatva a számítástechnikai szektorra jellemző trendet. Csakúgy, mint az Acer Aspire 17 hüvelykes notesze, amelyet viszont már Intel Dual Core processzor hajt. A készülék a tavalyi 450 dollár helyett idén akár 399 dollárért is megvásárolható.

Rossz idők járnak a hordozható GPS-eskre is, mostanra a 40 dolláros ár vált jellemzővé, a gyártók igyekeznek minél több extrát beépíteni, hogy megtartsák a felhasználókat, akik egyre többször használják az autós navigációt vagy az okostelefonjukat tájékozódási célra.

Elképesztő árcsökkenés megy végbe a hordozható winchesterek terén is: a Fantom G-Force 2 terabájtos eSATA tárolóját idén már 50 dollárért megvásárolhatják az amerikaiak, ami elképesztő, tekintve, hogy tavaly még 90 dollárba került egy ilyen winchester. A DealNews szerint a 2 terabájtos adathordozók ára ma annyi, mint tavaly az 1 terabájtosoké.

És végül megérkezik a 49 dolláros iPhone 3GS, a 8 gigabájtos memóriával szerelt készülék tavaly még 97 dolláros áron kelt el, és további árcsökkenés várható.

processzor Panasonic dell laptop blu-ray LG gps acer hd tévé iPhone winchester
Kapcsolódó cikkek