Cégvilág

Többet beszéltünk, de az ADSL-t egyre kevésbé szeretjük

Az NMHH a három fő szolgáltató, a vezető alternatív szolgáltatók, (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) adataira támaszkodva elkészítette a szélessávú internet használatáról szóló novemberi gyorsjelentését.

A vizsgált hónapban a hagyományos telefonvonalon szélessávú ADSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma az előző havi 803 ezerről közel 802 ezerre csökkent. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók előfizetései novemberben 6 ezerrel, 729 ezerre nőttek az előző hónaphoz képest – derül ki az NMHH gyorsjelentéséből.

Az FTTx, vagyis az optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 208 ezer előfizetés volt a hónap végén. Így összességében 2010 novemberében a vezetékes szélessávú internet-előfizetések becsült száma 1,879 millió volt.

A teljes hangcsatornaszámon belül a hagyományos vezetékes telefonvonalak száma a hónapban 2,297 millió (az előző hónapban 2,314 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 580 ezer (az előző hónapban 566 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 99 ezer (az előző hónapban 98 ezer) volt.

Az év tizenegyedik hónapjában a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága 60,70 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 353 millió, IP-alapon pedig 93 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 150 perc volt, ez egy perces növekedés az előző hónaphoz képest, de elmarad a tavalyi éves csúcs 165 perce mögött.

 

szélessávú NMHH ADSL internet vezetékes telefon dsl kábelnet gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek