Cégvilág

Új egészségügyi modell

Pannon Egészségügyi Társulás alakul, konszolidációs terv híján a többletpénzt vissza kell fizetni

A megyei közgyűlések elnökeinek szignója hiányzik már csupán a Veszprém, Fejér és Somogy megye egészségügyi intézményeinek együttműködésére létrehozandó Pannon Egészségügyi Társulás (PET) dokumentumáról – mondta el a Világgazdaságnak Rácz Jenő, a Veszprém megyei kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Lépésüket az ellátórendszer életképességének fenntartása mellett erősen motiválta az ágazat megmentésére kidolgozott Semmelweis-vitairat, de az is, hogy eleget tegyenek annak a kormányrendeletnek, amely konszolidációs terv kidolgozásához kötötte az év végi 27,5 milliárd forint többletjuttatást.

A rendelet alapján a pénzből a múlt év harmadik negyedének végére felgyülemlett 47 milliárd forint értékű lejárt beszállítói számlákat kellett csökkenteni, ennek fejében a kórházaknak vállalni kellett azt, hogy az átutalását követő 60. napig konszolidációs programot tesznek le az egészségügyért felelős államtitkár asztalára. Aki nem tesz eleget a vállalásának, attól az egészségbiztosító automatikusan visszavonja a pénzt. Szócska Miklós államtitkár amúgy megkezdte a kórházi roadshow-t, a napokban keresi föl a Dunántúlon alakuló PET-ben érdekelteket.
Erőforrás-koncentráció, centralizáció, konszolidáció, térségi betegellátás-szervezés – ezekre az alapelvekre épít a Semmelweis-terv. E tekintetben Veszprém és Somogy megye már pontgyűjtő, hiszen a korábban létrejött Pannon modell alapján bizonyos tevékenységekben, például a hiányszakmának számító radiológiai betegellátásban már kooperáltak. E hónap elejétől pedig például a veszprémi kórház átadta a tüdőgondozói és pulmonológiai részlegét a farkasgyepűi intézménynek.

A profiltisztítás mellett a Semmelweis-terv koncepciójába illik az intézmények integrációja. A három dunántúli megye egészségügyi intézményei 1,15 millió lakost látnak el, ez olyan nagyságrend, amelyben már jól szervezhetők az ideális betegutak, amelynek lényege: a páciensek állapotuknak megfelelő, adekvát ellátása a szakmailag egységes protokollok alapján. Ennek kidolgozása mellett a PET-hez kapcsolódó intézmények közös logisztikai és beszerzési tevékenységet folytatnak, egységes uniós fejlesztéseket céloznak meg. Ennek eredményeként – a nagyobb tételben vásárolt eszközök, gyógyszerek miatt – jelentős, akár 10-15 százalékos árkedvezményt érhetnek el a beszállítóknál. Nem hoznak létre külön intézményt, úgy döntöttek, hogy a társulás irodája középúton, Székesfehérváron lenne. Terveik szerint 2012. januártól már működhet a hárommegyés egészségügyi modell.
„Luxus lenne az adminisztráció felduzzasztása” – véli Csiba Gábor, a miskolci megyei kórház főigazgatója, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke is. Szerinte e feladatok ellátására a megyei kórházak szakembergárdája alkalmas, képes ellátni a betegutak menedzselését, az egészségszervezést. A Semmelweis-tervet sürgősen véglegesíteni kell, ha arra hamarosan sor kerül, az év első felében még nem lesz hatása az intézmények gazdálkodására, de a jövő évtől már igen – jelentette ki.

A főigazgató egyébként úgy látja: azzal, hogy decemberben pénzt pumpáltak az ágazatba, ez év június végéig stabilnak látszik a gazdálkodásuk, ám – az újabb eladósodás elkerülése érdekében – elkerülhetetlen a költségvetésben zárolt pénzek felszabadítása. A miskolci kórháznak például a többletpénz 1-1,5 heti működési többletapanázst jelentett, ám tény: egyhavi pénz, 40 milliárd forint hiányzik a hazai kórházak büdzséjéből.

Amúgy a Semmelweis-terv készítői számoltak az ágazat GDP-részesedésével, ez 1,5 százalékkal kisebb a visegrádi négyek szintjénél. A jelenlegi 4,5 százalékkal amúgy 3 százalék a lemaradásunk az EU-államok egészségügyi közkiadásaihoz képest, ez közel 800 milliárd forintot jelent.

Kell a finanszírozási előleg

Tavaly kilenc egészségügyi intézmény 417,5 millió forint finanszírozási előleget kapott az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP). Egy évvel korábban 12 szolgáltató öszszesen 564,3 millió forintot igényelt. A különbség elsősorban az igénylők számával magyarázható – állítja a biztosító. A pénzt a tárgyévben kell visszafizetni, ezért azt jellemzően nem az év végén, hanem év közben kérik az intézmények.

Az előlegek visszafizetése havi egyenlő részletekben történik oly módon, hogy azt az OEP levonja a finanszírozási összegből.

Az előlegek visszafizetése havi egyenlő részletekben történik oly módon, hogy azt az OEP levonja a finanszírozási összegből. -->

egészsélgügy gyógyítás társulás finanszírozás
Kapcsolódó cikkek