Cégvilág

13 milliárdot szipogtunk el tavaly

A megfázás elleni vény nélkül kapható gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel (OTC szerek) a patikák közel 13 milliárd forintot meghaladó forgalmat értek el tavaly, ez ennyiségben több mint 12 millió kiszerelési egységet jelent

A közlemény szerint az OTC szerek éves eladásának közel fele szeptember-decemberre koncentrálódik. Tavaly az utolsó négy hónapban a gyógyszertárak megfázás elleni, recept nélküli termékekből 6 milliárd forint bevételt értek el, ami 19 százalékkal haladja meg az előző évi hasonló periódusét. Mennyiségben szeptember-decemberben 5 millió csomagolási egységet adtak el a patikákban, ez 12 százalékkal több az előző év azonos időszakinál.

A gyógyszertárakban legkeresettebb általános megfázás elleni készítmények piaci részesedése értéket tekintve 45 százalékról 42-re csökkent négy hónap összehasonlításában. A köptetők részaránya 30-ról 31 százalékra, a torokfertőtlenítőké pedig 20-ról 22-ra változott. A köhögéscsillapítók mutatója stabilan 5 százalék.

    Múlt év szeptember-decemberben a patikán kívüli forgalom részaránya nem haladta meg a 2 százalékot a megfázás elleni OTC termékek piacán. A kategória patikán kívüli értékesítése nőtt, értéket tekintve 9 százalékkal, négy hónap eladásai közelednek a 100 millió forinthoz.

    Az átlagárak a patikákban kisebb mértékben, a patikán kívül nagyobb mértékben emelkedtek egyik évről a másikra. A megfázás elleni OTC termékek mennyiségi eladással súlyozott átlagos fogyasztói ára gyógyszertárakban - szeptember-decemberben - csomagolási egységenként 1.080 forint. Ez 6 százalékkal magasabb, mint az előző évi hasonló időszakban. Patikán kívül 1.180 forintot regisztrált a Nielsen, ami 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

megfázás gyógyszerek vény patika
Kapcsolódó cikkek