Cégvilág

68 milliárdnyi méreg az Amazonasban - Fizet a Chevron

Egy ecuadori bíróság 8,6 milliárd dollár összegű bírsággal sújtotta a Chevron amerikai olajóriást az Amazonas folyó szennyezése miatt.

A Texaco olajcég ellen, amely 2001-ben fuzionált a Chevronnal, azért emeltek vádat, mert az ecuadori nyomozóhatóságok szerint mintegy 68 milliárd liternyi mérgező anyagot engedett az Amazonas folyóiba 1972 és 1992 között.

Ezzel a cég a helyi termelők szerint tönkretette a termést és megmérgezte az állatállományt, az érintett térségekben a rákos megbetegedések aránya nőtt. A csaknem két évtizede húzódó ügyben 30 ezer ecuadori perelte be a Chevront. Maga a per 2003-ban kezdődött el, amikor az amerikai fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy az eljárást Ecuadorban kell lefolytatni.

A Chevron a mostani döntés alapján 8,6 milliárd dolláros bírságot fizet, ezen felül további 10 százalékos kötelező jóvátételi díjat is kiszabott az ecuadori bíróság. Az amerikai olajóriás fellebbez a döntés ellen, amit törvénytelennek nevezett. Ugyanakkor a helyieket képviselő ügyvéd megfogalmazása szerint az ítélet az igazság diadala a Chevron gazdasági hatalma és bűnei felett. Pablo Fajardo a BBC-nek nyilatkozva hozzátette, hogy az eljárás itt nem ér véget, mivel az Ecuadorban okozott természeti kárt nem fedezi a most kiszabott bírság.

Ecuador Chevron mérgező Texaco olaj bírság bíróság ítélet Amazonas
Kapcsolódó cikkek