Cégvilág

A Renault vezére tudja, mi kellett a kémeknek

Carlos Ghosn, a Renault vezérigazgatója úgy véli, sejti, milyen ipari titkokat akartak megszerezni vállalatától a kémek.

Korábban beszámoltunk a Renault-nál zajló kémbotrányról, amelynek során három menedzsert távolítottak el állásából, miután állítólag segédkeztek az ipari titkok megszerzésében. A korábbi híradások szerint a kémek a cég elektromos autó programjára vonatkozóan szereztek meg információkat, Carlos Ghosn, a konszern vezére pedig azt is tudni véli, hogy ezek mire vonatkoztak.

"A versenytársaimtól megszerezhető legértékesebb adat a költség, például az, hogy mekkora költséggel termel meg az adott autó akkumulátora egy kilowatt áramot.

Ebből már lehet következtetni arra, hogy a versenytárs milyen technológiát használ" – mondta a The Wall Street Journalnek Carlos Ghosn. A vezérigazgató nem adott részletes tájékoztatást arról, hogy kik állhatnak az ügy hátterében és pontosan mi történhetett, mint mondta, az ügy az igazságszolgáltatás kezében van.

A cég "ismeretlen személyek ellen" tett feljelentést többek között ipari kémkedés, korrupció, és lopás gyanújával. Most a francia hatóságokon a sor, hogy eldöntsék: elindul-e a büntetőeljárás az ügyben. A francia ipari miniszter korábban úgy fogalmazott: gazdasági háborúvá vált a Renault kém ügye. A Renault vezetősége szerint azonban a helyzet nem olyan súlyos, mint amilyennek látszik. Mint mondták, egyetlen „aranyrög” sem került idegen kezekbe, vagyis a kémek nem szerezték meg a Renault által féltve őrzött kétszáz szabadalom egyikét sem.

ipari titok feljelentés elektromos autó Renault kém Ghosn
Kapcsolódó cikkek