Cégvilág

Az MT Zrt. árnyalná a magyar turizmus képét

Hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) publikálta a kereskedelmi szálláshelyek 2010. évi forgalmára vonatkozó adatokat. A közlemény szerint „A vendégforgalom összességében lényegében a 2004. évinek felelt meg.” Ez alapján több sajtóorgánumban is olyan címmel közöltek írásokat, mint „2010. még a válság éve volt”, vagy „Hat évvel ezelőtti szinten a turizmus” . A Magyar Turizmus Zrt. szerint a kép sokkal árnyaltabb, a turizmus teljesítménye kezdi megközelíteni a válság előtti szintet.

A KSH hétfőn tette közzé a szálláshelyeket érintő adatokat, amely szerint a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma 2010-ben közel 2 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva a 2010 január-decemberi időszakban.

A belföldi vendégek száma összességében továbbra sem nőtt, így a belföldivendég-forgalom csupán 2 százalékkal haladta meg a 2009. évi alacsony bázist; a külföldi vendégek száma ugyanakkor 5 százalékkal emelkedett. A vendégforgalom összességében lényegében a 2004. évinek felelt meg. A vendéglátás tizenegy havi eladási forgalma is csupán 98,2 százaléka volt az előző év azonos időszakinak.

A Magyar Turizmus Zrt. közleményében kifejti, hogy kereskedelmi szálláshelyek összes vendég-éjszakaszáma 2010-ben a KSH előzetes adatai szerint 19,031 millió volt, 2004-ben pedig valóban körülbelül ugyanennyi, 18 899 483. A növekvő tendencia 2008-ban, a válság évében torpant meg, 2009-ben pedig elmélyült a válság, és ezzel párhuzamosan tovább csökkent a forgalom.

2010-ben ismét pozitív változásoknak lehettünk tanúi: az összes vendég-éjszakaszám 1,5 százalékkal, ezen belül a külföldi vendégéjszakák száma 1,4 százalékkal, a belföldi vendégéjszakák száma 1,6 százalékkal volt magasabb, mint 2009-ben.

A külföldi vendégek száma a kereskedelmi szálláshelyeken 2010-ben 4,8 százalékkal bővült, miközben a nemzetközi turistaérkezések száma Európában 3,2 százalékkal, Közép- és Kelet-Európában pedig átlagosan 4,2 százalékkal emelkedett a Turisztikai Világszervezet World Tourism Barometer (előzetes) jelentése szerint.

MT Zrt. KSH vendégéjszaka turizmus hotel WTO szálláshely idegenforgalom Turista válság
Kapcsolódó cikkek