Cégvilág

Csak "legyintett" a gazdák panaszaira a GVH

Elutasította a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) panaszát, amelyben az versenysértő magatartással gyanúsított több nagy hazai terményfelvásárló céget.

A Világgazdaság értesülései szerint a gazdaköri szervezet a Cargill Magyarország Zrt.-t, a Bunge Növényolajipari Zrt.-t és az IKR Kereskedelemfejlesztési Zrt.-t panaszolta be. A Magosz tiltott versenykorlátozó megállapodásokkal és gazdasági erőfölénnyel való visszaéléssel gyanúsította a cégeket.

Rövid időn belül másodszor fordult elő, hogy a nem találta megalapozottnak a Magosz észrevételeit. A szövetség először tavaly ősszel, majd ez év januárban fordult a GVH-hoz a gabona- és olajosmag-felvásárlók vélelmezett visszaélései miatt, de a hivatal egyik esetben sem indított vizsgálatot. Az elmúlt évi terménypiaci viták azért robbantak ki, mert a vártnál kisebb termés miatt elszabadultak a felvásárlási árak.

A korábbi nyilatkozatok szerint a Magosz azt nehezményezte, hogy a felvásárlók továbbra is kártérítésekre és fedezetvásárlásokra kötelezik az elháríthatatlan külső okra (vis maiorra) hivatkozó gazdálkodókat, holott ezt az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény tavaly év végi módosítása tiltja. (A jogszabályi változtatások lehetővé teszik, hogy a gazdálkodók vis maior [természeti csapások] miatti terméscsökkenés esetén elállhassanak korábban megkötött értékesítési szerződéseiktől. A felvásárlók pedig a visszalépések nyomán nem kényszeríthetik kártérítésekre őket.)

A bepanaszolt cégek már tavaly ősszel tiltott versenykorlátozásra utaló, összehangolt magatartást tanúsítottak azzal, hogy azonos időszakban, tartalmilag hasonló felszólító nyilatkozatokat küldtek a termelőknek – állította beadványában a Magosz.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Magosz erőfölénnyel való visszaélés mezőgazdaság GVH
Kapcsolódó cikkek