Cégvilág

Duplájára nő holnaptól a gyógyszerhamisítók büntetése

Holnaptól szigorúbb szabályokat kell alkalmazni azokkal szemben, akik engedély nélkül készítenek, forgalmaznak gyógyszert, vagy indokolatlan mennyiségben tárolnak ilyen készítményeket. Az engedély nélküli szereket a hatóságnak el kell kobozniuk.

A jogszabály-módosítást a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület kezdeményezte. Ez alapján az eddigi ötvenezer forintos pénzbírság százezer forintra emelkedett. Az engedély nélkül gyártott, illetve forgalmazott termékek elkobzásának jelentősége az, hogy a hatóságok nem egyszerűen megfosztják az elkövetőt a jogosulatlan haszonszerzési lehetőségétől, de megakadályozzák azt is, hogy bizonytalan összetételű, az előírásoknak nem megfelelő készítmények forgalomba kerüljenek, és akár hatástalan, akár káros összetevőik miatt veszélyeztessék a fogyasztók egészségét.

A pénzbírság és az elkobzás szankciója nem csak az engedély nélkül gyógyszert készítővel, illetve forgalmazóval szemben alkalmazható, hanem azzal szemben is, aki forgalomból kivont, vagy Magyarországon nem engedélyezett gyógyszert, illetve hazánkban orvosi rendelvényre kiadható gyógyszernek minősülő anyagot, készítményt indokolatlan mennyiségben tart magánál. A gyógyszermennyiség indokolatlannak tekinthető, ha arról megállapítható, hogy nem valamely meghatározott beteg személyes szükségleteinek kielégítését célozza.
A jogszabály-módosítást a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportja kezdeményezte .

 

HENT gyógyszerhamisítás
Kapcsolódó cikkek