Cégvilág

Elvitte a Telekom nyereségét a különadó

A Magyar Telekom nettó eredménye 17,1 százalékkal csökkent 2010-ben a megelőző évihez képest, köszönhetően többek közt annak, hogy a profit 40 százalékának megfelelő különadót kellett befizetnie.

A cég tavaly 609,6 milliárd forint bevételt és 64,4 milliárd forint nettó eredményt ért el tavaly, ami 5,3 százalékkal, illetve 17,1 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.A bevétel csökkenését főként a hangalapú kiskereskedelmi vezetékes és mobil bevételek visszaesése okozta, míg a nettó eredményre például a 27 milliárd forint telekom befizetése, valamint a macedóniai és a montenegrói tanácsadói szerződések vizsgálatával kapcsolatos 2,3 milliárd forintos költségek hatottak negatívan - áll a cég közleményében, mely a BÉT honlapján jelent meg.

A konszolidált, nem auditált, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján készült eredménykimutatás szerint a negyedik negyedévben a társaság 157 milliárd forint bevételt és 7,5 milliárd forint nettó eredményt ért el, ami 3,9, illetve 26,5 százalékkal kisebb a tavalyinál. Ez remek eredménynek tűnik a korábban kiadott elemzői várakozásokhoz képest, melyek 155 milliárd forint bevételt és 9,28 milliárd forint veszteséget vártak a negyedik negyedévre.

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató szerint ígéretes jeleket érzékel a társaság, elsősorban a magyar lakossági piacon: a mobil perchasználat egyértelműen növekedett 2010-ben, és a nemfizetés miatt történő ügyfélelvándorlás is jelentősen csökkent az utolsó negyedévekben, miközben a tv- és mobilinternet előfizetők táborának növekedési üteme töretlen. A tendenciákat és hatásokat figyelembe véve az elnök-vezérigazgató az idén 3-5 százalékos bevétel csökkenésre és – a rendkívüli tételek és a telekom adó nélkül, 4-6 százalékos EBITDA csökkenésre számít. A társaság az idén körülbelül 5 százalékkal csökkenti beruházásait.

Mtelekom mobilinternet vezetékes telefon
Kapcsolódó cikkek