Cégvilág

Emelkedik az áram ára a modernizálás miatt

Az Európai Uniónak az a döntése, hogy az unióban 200 milliárd eurós ráfordítással energiahálózatot épít ki, az áram árának jelentős növekedéséhez fog vezetni – jelentette ki Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa.

Ezt az Európai Bizottság energiaügyi biztosa jelentette ki a Hamburger Abendblat cíímű lapnak nyilatkozva. Oettinger szerint kilowattonként egy-két centes drágulásról van szó, ebből finanszíroznák az vezetékek és a további tároló kapacitások kiépítését. Ugyanakkor Oettinger figyelmeztetett: a hálózat bővítése elkerülhetetlen a szolgáltatáskiesés megakadályozására.

Mi több, az EU-biztos fontosnak tartja, hogy lerövidítsék az engedélyezési eljárásokat, mert – mint mondta – az új vezetékek kiépítése nem tarthat húsz, legfeljebb öt-hét évig.
 
A biztos nyilatkozata alapján egy négytagú hamburgi háztartásnak 4 500 kilowattóra felhasználása esetén az emelés évente 90 euró, vagy havonta 7,50 euró többletköltséget jelentene. A hamburgi székhellyel működő Vatenfall áramszolgáltó esetében az építési költségek mintegy 10 százalékos áremelésnek felelhetnek meg.

áram energiaügyi biztos EU Oettinger vezeték kiépítés
Kapcsolódó cikkek