Cégvilág

Enyhülhet a szigor a GM-növényeknél

Engedélyezheti az Európai Unió az olyan takarmányszállítmányok behozatalát a közösség területére, amelyek nyomokban az EU területén nem engedélyezett genetikailag módosított (GM) növényeket, illetve növényi részeket tartalmaznak – javasolja egy szakértői bizottság.

A jelenlegi szigor enyhítésével kedvezőbb helyzetbe jutnának az európai állattenyésztők, akiket ezekben a hónapokban érzékenyen érint a takarmányhiány, illetve a meglévő készletek magas ára.

A génkezelt takarmány az árszínvonal kilengéseitől függetlenül is nagyobb mennyiségben és olcsóbban áll rendelkezésre. Jelenleg más okból is indokolt azonban a lépés: a szigor enyhítése a drága és kevés takarmány idején jelentősen mérsékelhetné az árakat a kínálat növelésével.

Az EU takarmányellátásának bizonytalanságait nagyban kiküszöbölő kezdeményezés a tagállamok jogalkotói elé kerül, az egyes országok kormányainak három hónap áll rendelkezésére, hogy megvitassák a javaslatot, és elfogadják vagy elutasítsák azt, mielőtt Brüsszelben is igent mondanak rá. Minden valószínűség szerint a tagállamok és az Európai Parlament is áldását adja a javaslatra, bár kemény vitára számítunk – nyilatkozta egy a tárgyalásokban részt vevő diplomata.

A javaslat pártolói azzal érvelnek, hogy az unióban hivatalosan még nem engedélyezett fajták 0,1 százalékos küszöbértékének bevezetése szükséges ahhoz, hogy az EU elkerülje a 2009-es takarmányblokádot. Két éve ugyanis az európai kikötőkbe érkezett amerikai szójaszállítmányokat GM-növény-tartalmuk miatt nagy mennyiségben fordítottak vissza a hatóságok. Akkor több mint 200 ezer tonna takarmányszója blokádját rendelték el, mivel az adott fajta az EU-ban nem minősült behozhatónak.

A zöldszervezetek ezzel szemben azon az állásponton vannak, hogy az EU-nak nem szabadna feloldania a teljes tiltást, hiszen a GM-növények hatása nem ismert. Az Európai Takarmány-előállítók Szövetsége (FEFAC) azonban üdvözölte a megoldási javaslatot, és azt az jogi rendezése felé tett jelentős lépésnek nevezte. n B. L.

A fele most is génkezelt

Az tavaly 51 millió tonna kész állati takarmányt importált a közösségen kívüli országokból, összesen 15 milliárd euró értékben. Ennek a mennyiségnek hozzávetőleg a fele volt engedélyezett, az EU hatóságai által is elfogadott genetikailag módosított szója. Ez a szója nagyrészt Brazíliából és Argentínából származott, az amerikai Monsanto cég fejlesztéseként. A nem engedélyezett fajták esetében azonban jelenleg zéró tolerancia van érvényben, ezen változtatna a mostani javaslat.


génkezelt takarmány FEFAC EU
Kapcsolódó cikkek