A Trayport - a tőzsdei kereskedési rendszerek vezető szolgáltatója - és a budapesti székhelyű HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. megállapodott, mely szerint a HUPX - fizikai határidős piacának működtetésére - a Trayport által fejlesztett GlobalVision tőzsdei kereskedési rendszert fogja használni.

 A magyar áramtőzsde 2011 második negyedévére tervezi a fizikai futures (vagyis a fizikai szállítású hosszú távú termékek) piacának elindítását, a Trayport fentiekben említett GlobalVision kereskedési rendszerével. A HUPX a fizikai futures piacon magyarországi szállítású havi, negyedéves, éves zsinór és csúcsidőszak hosszú távú termékeket fog kereskedésre bocsátani.

A magyar börze és a European Commodity Clearing AG (ECC) közös szándéknyilatkozatot írt alá a magyar fizikai futures piac klíringszolgáltatására vonatkozóan. (Mint a HUPX klíring-partnere, már jelenleg is a lipcsei székhelyű elszámolóház végzi a magyar másnapi kereskedés termékének fizikai és pénzügyi elszámolását.)

„A Trayport GlobalVision Exchange Trading System segít a HUPX által megfogalmazott cél – a nemzeti áramtőzsde fejlesztése - megvalósításában azáltal, hogy partnerei számára a legjobb technológiai hátteret nyújtja, biztosítva ezzel az azonnali és átlátható kereskedés megvalósításának lehetőségét” – mondta cége közleményében Medveczki Zoltán, a HUPX Zrt. vezérigazgatója. „Tagjaink kifejezetten kérték, hogy a Trayport rendszerét használjuk, mivel ők már Európa-szerte ismert és megbízhatónak tekintett megoldást nyújtanak az áram- és energetikai termékek tőzsdei kereskedésének lebonyolításához.”

„A Trayport örömmel támogatja a HUPX azon szándékát, hogy a vállalat a villamos energia spot és fizikai futures kereskedésének elsődleges piacává váljon Magyarországon. Ez az együttműködés megerősíti közép- és kelet-európai üzleti lehetőségeink fejlesztésére irányuló szándékunkat.” – mondta Akash Nakarja, a Trayport értékesítési menedzsere. A Trayport GlobalVision Trading Gateway rendszere integrációs lehetőséget nyújt a magyar nemzeti áramtőzsde számára, mivel biztosítja több mint 160 európai kereskedő számára a HUPX elérését, valamint a likviditás növelésének lehetőségét.