Cégvilág

Könnyebb lesz kiszúrni a szimulálást a leszázalékolásnál

Az InfoRádió értesülése szerint az év végére Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Győrben és Miskolcon használhatnak majd munkaszimulátort.

"Nagy tudású készülék beszerzésére készülünk, amely képes arra, hogy vizsgálja a érzékszervek állapotát, a megfigyelési- és mentális képességeket, az egyensúlyt, a logikai készséget, de az izomerő mérésére is alkalmas. Sőt, a stressztűrő képesség szintén megállapítható, és modellezhető a munkavégzés konfliktushelyzetben" - tájékoztatta korábban az InfoRádiót az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet főigazgatója.

Ezzel a berendezéssel azokat vizsgálhatják majd, akiknek a munkaképessége valamilyen okból kétessé vált. Akkor mindenképpen el kell végezni ezeket a méréseket, amikor valakinek a képességei egyértelműen csökkentek ugyan, de kétségek vetődtek föl a munkáltatóban ennek mértékéről, és szeretne objektív adatokat kapni ahhoz a döntéshez, hogy milyen munkakörben foglalkoztassa az illetőt.

Pósfai Gábor most arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy egy ilyen berendezés rendszerbe állításához számos feltételnek kell teljesülnie. Például megfelelő alapterületű vizsgálóhelyiség szükséges. Sajnos ma a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal kirendeltségeinek többsége olyan helyen működik, ahol nincs elég hely a gépek telepítésére - jegyezte meg.

Első lépésben tehát új vizsgálóhelyiségek kialakítását, illetve a régiek kibővítését tervezik az erre szánt uniós támogatás felhasználásával. Ezután, ha már beszerezték a nagy teljesítményű berendezéseket, akkor azokat beillesztik egy olyan informatikai rendszerbe, amely lehetővé teszi az adatok egységes adatbázisba jutását - mondta a főigazgató.

A készülékek különböző képességűek, ennek megfelelően az áruk is eltérő. Egy olyan nagy teljesítményű berendezés, amellyel tizenháromezer munkakörre lehet megállapítani az alkalmasságot már oktató jelleggel működik az intézményben. Ez néhány éve ötven-hatvanmillió forintba került - közölte Pósfai Gábor.

Hozzátette azonban, hogy nem csak ilyen nagy teljesítményű berendezést kívánnak vásárolni, mert ezekkel a vizsgálati idő két-három órát is igénybe vehet.

Léteznek viszont olyan kisebb készülékek, amelyekkel egy-egy terület alkalmasságát tudják felmérni, és csupán egy-két millió forintért megvásárolhatók. Ilyeneket a hivatal, szándékai szerint ez év végéig, minden kirendeltségén szeretne munkába állítani - mondta el Pósfai Gábor.

rokantnyugdíj munkaszimulátor fejlesztéás leszázalékolás beszerzás
Kapcsolódó cikkek