Cégvilág

"Nem a magyar médiatörvény az egyetlen, aminek változnia kell"

Az EurActiv körképe szerint a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos heves viták rámutattak arra, hogy nem csak Budapestnek kellene változtatnia a médiaszabályozáson az Európai Unióban.

A magyar médiatörvénnyel kapcsolatos uniós vita egyelőre lezárult azzal, hogy a kormány elfogadta az Európai Bizottság által javasolt változásokat. Az EurActiv emlékeztet arra, hogy az Orbán-kormány lemondott arról a korábban vindikált jogáról is, mely szerint csak akkor hajlandó a jogszabály módosítására, ha a többi tagállam tekintetében is hasonlóan szigorú vizsgálatot végez Brüsszel.

Ugyanakkor – írja az EurActiv – az EU egésze nem teljesít túl jól a médiaszabadság tekintetében, legalább is ez derül ki a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezet felméréséből. A 2010-es Sajtószabadság Index azt mutatja, hogy a legjobban az északi államok: Finnország, Izland, Hollandia, valamint Svédország és Svájc teljesít, utóbbi két tagállamot a sajtószabadság központjának nevezi a szervezet.

Ugyanakkor Olaszország, Románia, Bulgária és Görögország igen rosszul szerepelnek. Eszerint Róma nem mutat jobb képet, mint a listán negyvenkilencedik helyet elérő Burkina Faso, Görögország és Bulgária pedig nem jobbak, mint Benin, ami a hetvenedik helyet érdemelte ki a rangsorban.

A Riporterek Határok Nélkül egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy olyan államok is rontottak besorolásukon, mint Franciaország, Írország vagy Belgium. A szervezet meglátása szerint Európának sürgősen vissza kell térnie a sajtószabadsággal kapcsolatos példamutató magatartáshoz, különben milyen jogon szólíthatja fel a tekintélyelvű rezsimeket arra, hogy változtassanak?

Ezt a jelek szerint a tagállamok döntéshozói is érzékelik, erre utal, hogy Klaus-Heiner Lehne német európai parlamenti képviselő úgy nyilatkozott: az Észak-Rajna Vesztfália tartományban érvényes médiaszabályozáshoz képest a magyar médiatörvény kifejezetten liberális. Németországban kettős médiaszabályozás van érvényben, a magántulajdonban lévő szolgáltatókra a szövetségi jogszabályok érvényesek, amelyek számos német képviselő szerint összevethetőek a kifogásolt magyar médiatörvénnyel. "Ha a magyar médiatörvényt módosítják, azt más tagállamok médiatörvényei is követhetik" – mondta Lehne.

módosít riporterek határok nélkül médiatörvény sajtószabadság EU Európai Unió
Kapcsolódó cikkek