Cégvilág

Több tízezer panellakást érint a Panel I. program

A nyárra tervezett, több tízezer lakást érintő energetikai korszerűsítést segítő panelprogram egyértelműen értéknövelő hatású a tulajdonosok számára. Az ingatlanszakma képviselői szerint könnyebben és akár 15-20 százalékkal drágábban lehet majd eladni az érintett lakásokat.

A legújabb hírek szerint nyártól több tízezer panellakást érint a ZBR (zöld beruházási rendszer) Panel I. alprogram, melynek keretében 950 pályázat kapott kedvező elbírálást a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM), 623 szerződést már alá is írtak, amely így 32 ezer lakás felújítását jelenti, a fennmaradó 327 pályázat pedig további 12 500 lakás energetikai korszerűsítését biztosítja majd. A ZBR Panel II. alprogram eddig 650 befogadott pályázatot számlál, de a túlpályáztatás miatt mindössze 50 százalékuk juthat el első körben a szerződéskötésig – ez mintegy 23 ezer lakást érint. Az NFM-nél a Klímabarát otthon alprogram pályázatainak feldolgozása is zajlik, az előzetes adatok alapján az idén várhatóan 2000-2200 lakás felújítására lesz lehetőség ebben a konstrukcióban.

Az ingatlanos szakma jó hírnek tartja a konkrétumokat, a bejelentett panelprogramnak több pozitív hozadéka is lehet – állítja Kühne az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. „Piaci szempontból azért jó a program, mert az Otthon Centrum adatai szerint a válság óta – a legnagyobb mértékben főleg 2008-ról 2009-re – a panellakások árai éves viszonylatban 15 százalékkal csökkentek. Az azóta kisebb mértékben folytatódó értékvesztést a felújítások tompíthatják. A korszerűsítés a lakás eladhatóságát is javítja, a vevők esetében fontos döntési szempont lehet, hogy az épület részt vett-e a panelprogramban vagy sem” – tette hozzá a szakember. A felújításokkal csökken majd a ez növelheti a lakások kiadhatóságát is.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

panel I. Kühne Kata NFM zbr panel I. panelprogram
Kapcsolódó cikkek