Cégvilág

100 millióval kevesebb éhezőt jelent a nők egyenlősége

Az ENSZ Élelmezés- és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO sürgette, hogy teremtsék meg a nemek egyenlőségét a mezőgazdaságban.

A szervezet szerint ily módon növelni lehetne az agrártermelést és csökkenteni a világon éhezők számát legalább 100 millióval. "Ha a mezőgazdasági területen élő nők ugyanolyan módon juthatnának földhöz, technológiához, pénzügyi szolgáltatásokhoz, oktatáshoz és piacokhoz, mint a férfiak, akkor növelni lehetne a mezőgazdasági termelést"- hangoztatta a FAO 2010-11-re vonatkozó jelentésében.

Jacques Diouf, a FAO vezérigazgatója Rómában tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy "a nemek egyenlősége nem valami magas röptű eszme, hanem olyasvalami, ami döntő fontosságú a mezőgazdaság fejlődése és az élelmiszerellátás biztonsága szempontjából. Szerinte a nők világszerte nem rendelkeznek a férfiakkal azonos módon földdel, mezőgazdasági erőforrásokkal - tudósít az AFP.

A rendelkezésre álló adatok szerint a fejlődő országokban például a földtulajdonosoknak csak 3-20 százaléka nő. A farmokon foglalkoztatott asszonyok pedig kevesebbet keresnek, mint a férfiak, ráadásul gyakrabban végeznek időszakos vagy részmunkát. "A nőket egyenlő partnereknek kell tekintenünk a fenntartható fejlődésben" - hangoztatta a FAO vezérigazgatója. A szervezet számításai szerint pusztán azzal, hogy a nők egyenlő mezőgazdasági erőforrásokhoz jutnak, 20-30 százalékkal növekedhet a fejlődő országokban nők által működtetett farmok termelékenysége.

FAO éhezés fejlődő ország ENSZ mezőgazdaság földtulajdonos farm éhező
Kapcsolódó cikkek