Cégvilág

A Google több százezer telefonba nyúlt bele távolról

A Google blogbejegyzésben tudatta, hogy eltávolította a rosszindulatú szoftvereket mintegy negyedmillió, Android operációs rendszerrel működő telefonról.

A Google körülbelül ötven szoftvert távolított el több mint 250 ezer telefonról, állítólag anélkül, hogy adatvesztés történt volna. A rosszindulatú programokat (malware) az Android online piacán keresztül telepítették a gyanútlan felhasználók. A víruskészítők szabályos programokat másoltak le és tettek elérhetővé az Android Marketplace-en, amelyek letöltését követően átvehették az adott telefon irányítását.

A Financial Times felhívja a figyelmet arra, hogy a vírusirtó akció végrehajtásához a Google-nak távolról kellett "belenyúlnia" a negyedmillió telefonba, ami felveti a személyes adatok biztonságának kérdését.

A keresőóriás számára kínos a rosszindulatú programok terjedése, hiszen az Android most kezdte globális szinten növelni pozícióit az okostelefon piacon. A vírus-ügyek jó támadási felületet szolgáltathatnak a riválisoknak, különösen az Apple-nek, hiszen a vállalat amúgy is híres arról, hogy rendszereit alig tudják megtorpedózni a hackerek. A Google állítása szerint mindent elkövet azért, hogy ne terjedjenek a kártevők az Android Marketplace-en, de egyelőre nem került szóba, hogy az Apple-höz hasonlóan előzetes szűrőrendszert vezessen be az online áruházban.

Mikko Hypponen, az F-Secure vírusvédelmi szoftvergyártó főmérnöke szerint a Google egyértelműen több támadásnak teszi ki magát azzal, hogy nem ellenőrzi a portáljára feltöltött programokat. A Gartner szakértője pedig egyenesen azt állítja, hogy a kaliforniai vállalatnak tennie kell a nagyobb biztonság érdekében, ha az Apple sikerét szeretné megismételni az Androiddal.

Apple Android Android Marketplace rosszindulatú szoftver Google f-secure
Kapcsolódó cikkek