Cégvilág

A gyógyszergyártók támogatják a hamburgeradót

Kilencpontos javaslatcsomagot küldött a nemzetgazdasági és nemzeti erőforrás miniszternek az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete az államadósság konszolidálására. Erről ma délután tájékoztatják a sajtó képviselőit is a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt.

Mivel a gyógyszeripar 2003 óta fizet extraadót, mely Európában példátlanul magas, mértéke a gyógyszerkassza 1/7-e (51 milliárd forint) volt 2010-ben, ezért a gyártói hozzájárulások ésszerű mértékű növelését tartják elfogadhatónak 2014-ig, majd a „válságadó kivezetését".


Javasolják a lejárt szabadalmú eredeti termékek 6-9 hónapos „kegyelmi idejének” azonnali megszüntetését. Javasolják a generikus gyógyszerek támogatási struktúrájának átalakítását, amely az árszint racionalizálása mellett megóvja a patikai árrések szintjét és megakadályozza a felesleges gyógyszerfelírásokat.


Azt is javasolják, hogy a súlyos betegségek kezelésében a terápiás eredményesség alapú finanszírozást terjesszék ki, és teremtsék meg e tekintetben a gyártói érdekeltséget. Fontosnak tartják a népbetegségek esetén a prevenció, a terápiás eredményesség és a finanszírozás összehangolását az egyén egészségérték érdekeltségének megteremtésével, s a tb-támogatási szerkezet felülvizsgálatát a terápiás haszon / eredményesség szempontrendszere alapján.


Átláthatóbb, következetesebb gyógyszerbefogadási rendszer kialakítására van szükség a betegek új készítményekhez való hozzáférésének biztosítása érdekében. Szükségesnek tartják továbbá a közhasznú orvostovábbképzés kontrolljának növelését, a szürke promóciós tevékenység szankcionálásának jelentős emelését, a promóciós etikai elvárások szigorítását, erőteljesebb kontrolját. Végül javasolják a ”hamburgeradó” típusú népegészségügyi járulék bevezetését.

Világgazdaság Online-->

konszolidáció kilencpontos javaslat Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete
Kapcsolódó cikkek