Cégvilág

A kormány felülvizsgálja a paksi atomerőmű bővítését

A Paksi Atomerőmű a ma alkalmazott legszigorúbb biztonsági előírásoknak is megfelel, ezek betartását pedig folyamatosan ellenőrzik - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás szerint ennek ellenére a mostani helyzetben szükségessé vált a bővítésről és az üzemidő meghosszabbításról szóló program felülvizsgálata.

Két fontos döntés vár a kormányra a Paksi Atomerőmű ügyében. Az egyik az üzemidő meghosszabbításának a kérdése, a másik pedig a lehetséges bővítésről szóló döntés. Mindkét esetben évek óta zajlanak az előkészítő munkálatok, szakmai és politikai szinten egyaránt - mondta el Fellegi Tamás az Inforádió Aréna című műsorában.

A mostani helyzetben ennek a programnak a felülvizsgálata vált szükségessé. Meg kell nézni, hogy a Japánban történtekből le tudunk-e szűrni olyan tapasztalatokat, amelyeket be kell építeni a követelményrendszerbe, meg kell-e határozni új biztonsági szabványokat, például a másod-, illetve harmadlagos körök helyzetének tekintetében. Emellett a földrengésbiztonság felülvizsgálata is szükségessé válhat - fejtette ki a tárcavezető.

A fukusimai atomkatasztrófáról minden egy helyen itt olvasható!

Új témakört azonban nehéz lenne találni, hiszen a nukleáris erőművekhez kötődő biztonsági szabályokat már évek óta pontosan ismerik a szakemberek - tette hozzá Fellegi Tamás. Miként elmondta: az mégis felvetődhet, például, hogy az ember és a technológia viszonya megfelelő összhangban van-e, minimalizálták-e az emberi hiba lehetőségét, vagy léteznek-e olyan meghatározható szabványok a hűtési rendszerhez, a földrengésállósághoz kötődően, amelyek további szigorításra szorulnak.

Fellegi Tamás hangsúlyozta, mindez azért fontos, mivel úgy ítélik meg, hogy ebben a helyzetben mindenképpen extra biztonságot kell garantálni. Ez azért kényes kérdés, mert mindenképpen szeretné elkerülni azt az egyik lehetséges következtetést, hogy az atomerőművek jelenlegi működtetése Európában, és azon belül Magyarországon nem biztonságos - jegyezte meg a miniszter.

A tárcavezető leszögezte: az ezekben a létesítményekben érvényes biztonsági előírások a ma ismert legmagasabb követelményeknek is megfelelnek, és folyamatos ellenőrzés alatt állnak Pakson és külföldön egyaránt.

Ezzel együtt az Európai Unióban és itthon is úgy ítélték meg, hogy szakértők és politikai tényezők bevonásával érdemes a bővítéshez és az üzemidő-hosszabbításhoz szükséges háttérmunkát elvégezni. A japán tapasztalat egyik fő iránya az, hogy ennek a folyamatnak átláthatónak kell lennie - közölte a miniszter.

Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítás Fukusima Földrengés Japánban Fellegi Tamás
Kapcsolódó cikkek