Cégvilág

A magyarok megrohanják Burgenlandot is az olcsóbb cukorért

Az ORF osztrák tévé jelentése szerint a magyarok megrohanják a burgenlandi üzleteket, hogy olcsóbb cukrot vásároljanak. Szlovéniába és Szlovákiába szintén sokan utaznak cukorért.

A cukor ára Magyarországon az idei év eleje óta jelentősen drágult. Az Ausztriából és a Szlovákiából származó cukor a magyar vevők számára különösen kedvelt.

Az ORF emlékeztet arra, hogy Magyarországon jelenleg már csak egy cukorgyár működik, ami csupán a hazai fogyasztás egyharmadát gyártja. A fennmaradó mennyiséget importálni kell, többnyire euróért, és mivel a forint viszonylag gyenge, a cukor drágul. A feszült világpiaci helyzet szintén az édesítőszer drágulását erősíti.

Az ORF szerint vannak olyan magyarok, akik tonnaszámra akarnak cukrot felvásárolni Burgenlandban.

Szlovéniában is nagy tételben vásárolnak cukrot a magyarok

A csaknem százforintos különbség miatt a magyar határhoz közeli szlovéniai üzletekben is nagy tételekben vásárolják a kristálycukrot a magyar vevők, Horvátország felé a nagyrészt azonos árak miatt nincs "cukorturizmus" - tapasztalta a szlovéniai Lendván és a horvátországi Csáktornyán az MTI tudósítója. A magyar határtól alig néhány kilométerre fekvő Lendván a diszkont üzletekben kedden is 20-30 kilogrammos tételekben vásárolták a kristálycukrot a magyarországi vevők. Egy Lentiből érkezett házaspár éppen két nagy dobozt pakolt autójuk csomagtartójába, miközben az MTI-nek elmondták: az elmúlt hetek magyarországi drágulásai után megéri az adott üzletben 77 centért (nagyjából 210 forintért) kínált kristálycukorból nagyobb mennyiséget vinni.

Legutóbb januárban tértek át Lendvára egy nagybevásárlás kedvéért, de hangsúlyozták, hogy érdemes odafigyelni az árakra, mert sok minden olcsóbb. Az egyik német diszkontlánc helyi üzletében például a legolcsóbb étolaj literje 1,19 euró (320 forint), a liszt pedig 0,39 centbe (105 forintba) kerül kilogrammonként.

Egy szintén Lentiből érkezett fiatal hölgy ezúttal csak üdítőitalokat pakolt a csomagtartójába, de elmondta, hogy rendszeresen Szlovéniában vásárol. A cukor most valóban "sláger" lett, egy gazdálkodó ismerőse nemrég három tonnányit vásárolt az egyik lendvai üzletben.

Nemcsak a diszkont áruházakból viszik nagy mennyiségben az élelmiszert a magyar vevők, hanem más kereskedelmi egységekből is. A lendvai Fő utcán található a magyar-szlovén vegyes tulajdonban lévő Hungarikum elnevezésű üzlet, ahol 90 százalékban kizárólag magyar árukat árusítanak, áraik viszont jócskán alatta maradnak a magyarországiaknak.

Bot Dean, az üzlet vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a különbség leginkább abból adódik, hogy a magyarországi 25 százalékos általános forgalmi adóval szemben Szlovéniában 8,5 százalék az élelmiszerek és italok áfája. A szeszes italok vagy a vegyi áruk árára 20 százalékos forgalmi adót kell számítani.

Az alig egy éve nyitott üzletben már az ősszel is tapasztalták, hogy a kristálycukor mennyire kelendő a magyar vásárlók körében, de az elmúlt hetekben a cukor mellett az étolaj és a liszt is keresett cikké vált.

Az egyik legismertebb márkájú magyarországi napraforgó étolajnak most éppen 1,93 euró (520 forint) az ára, egy másik fajta literjét azonban 1,38 euróért (nagyjából 375 forintért) adják. A magyar gyártmányú kristálycukor most pontosan egy euró (270 forint), az egyik legkedveltebb magyar malom lisztjét pedig 0,55 centért (150 forintért) árusítják.

Az üzletvezető hozzátette: bár az árak a magyarországi beszerzési árak emelkedése miatt náluk is folyamatosan nőnek, azonban így sem ritka, hogy raklapnyi mennyiséget kérnek a magyar vevők ezekből az alapcikkekből.

A szlovéniai Lendván egyébként nemcsak magyar vevőkkel találkozni, sokkal több a horvát vásárló. A közeli Csáktornyán ugyanis magasabbak az árak, az áfa ott 23 százalék ezekre a termékekre.

A horvát városban egy szintén német tulajdonú áruházban a cukor kilogrammonként 7,29 kunába (265 forintba) kerül, a lisztért 0,39 kunát (140 forintot) kérnek, míg a legolcsóbb étolajnak 10,49 kuna (380 forint) literje. A vámosok tapasztalatai szerint a közel azonos árak miatt magyarok nem járnak bevásárolni Horvátországba.

burgenland cukor cukorgyár
Kapcsolódó cikkek