Cégvilág

A Nokia kapott egy pofont, de folytatja a harcot az Apple-lel

A Nokia és az Apple 2009 óta tartó háborúskodása újabb különleges fordulatot vett azzal, hogy a finn óriás ismét a bírósághoz fordult, miután a szövetségi kereskedelmi bizottság elutasította kérelmét.

A Fortune magazin bizarrnak nevezi a Nokia Apple ellen vívott harcának utolsó fordulatát. A szövetségi Nemzetközi Kereskedelemi Bizottság négy nappal ezelőtt döntést hozott, eszerint a Nokia panasza nem helytálló, nem igaz, hogy az Apple megsértette volna a finn óriáscég szerzői jogait öt szabadalom tekintetében.

A Nokia azonban nem adja fel: ismét bírósághoz fordult, ezúttal azt állítva, hogy az amerikai rivális hét szabadalmaztatott technológiáját bitorolja "gyakorlatilag mindegyik termékével". A Nokia többek között az adatszinkronizálás, a hangminőség és a bluetooth csatlakozások terén vél jogsértést felfedezni. A jelen állás szerint a Nokia és az Apple szabadalmi háborúja 2009 vége óta 75 különböző ügyben folyik, hét igazságügyi platformon. Florian Mueller, a FOSS Patentsnek az ügyeket a kezdettől figyelemmel kísérő szakértője úgy látja, hogy a "gólnélküli döntetlennel" végződhet a meccs a bizottság előtt.

A szakértő emlékeztet arra, hogy a Nokia szabadalmi portfóliója mintegy ötszöröse az Apple-ének. Tekintve, hogy az amerikai cég mindig is a szerzői jogvédelem élharcosa volt, azt lehet mondani, hogy most a hóhért akasztják. És bár az Apple az elmúlt években számtalan technikai újítást dolgozott ki, a húsz évre szóló szabadalmi jogvédelem jelentős előnyt jelent az olyan veteránoknak, mint a Nokia, mivel a szektorban a cégek működési területein nagyok az átfedések.

bluetooth szabadalom Apple Nokia bíróság szerzői jogvédett
Kapcsolódó cikkek