Cégvilág

A Toyota át akarja lépni az álomhatárt

A Toyota elnöke mai sajtótájékoztatóján kijelentette: cége 2015-ig el szeretné érni az évi 10 milliós értékesítési számot – először az autógyártás történetében.

Akio Toyoda a konszern terveit ismertetve jelölte meg a rekordnak számító, 10 millió darabos értékesítési célt, annak ellenére, hogy a konszernnél korábban éppen az erőltetett ütemű termelés miatt fordultak elő technikai problémák. A Toyota 2009 vége óta mintegy 14 millió autót hívott vissza és rekord nagyságú, 48,8 millió dolláros bírságot fizetett az amerikai államnak a technikai problémák miatt.

Toyoda ma az AP szerint úgy fogalmazott: az autógyár több millió tulajdonost szeretne boldoggá tenni és a fenti bejelentés ellenére cáfolta, hogy konkrét értékesítési célt határozott volna meg. Állítása szerint a vállalat tanult a visszahívási ügyekből és ezért a minőségellenőrzést helyezi előtérbe stratégiájában. A múlt évben a japán konszern 8,42 millió gépkocsit értékesített, 30 ezer darabbal megelőzve a General Motorst, amelytől 76 év után, 2008-ban hódított el a világ legnagyobb autógyára címet.

Jesse Toprak, a TrueCar.com elemzője szerint a mai bejelentés kissé elnagyolt volt, a szakértő hiányolta a konkrétumokat, ugyanakkor megvalósíthatónak tartja a 10 millió darabos értékesítési célt, feltéve, hogy a jelenleginél izgalmasabb modellkínálattal áll elő a cég.

A cég szokatlan átalakítást hajt végre a menedzsmentben: Toyoda elődje, Katsuaki Watanabe lemond az igazgatótanácsi tagságáról, annak ellenére, hogy a volt elnökök jellemzően hosszabb időt töltenek a vállalat felsővezetői testületében, így például Watanabe elődje, Fujio Cho is a testület tagja. A szakértők a leköszönő menedzsert tették felelőssé a minőség rovására felpörgetett gyártás elhibázott stratégiájáért. A Toyota  emellett huszonhétről tizenegyre csökkenti az igazgatótanács tagjainak számát, ugyanakkor a tengerentúlon dolgozó menedzserek csapata tizenháromról tizenötre növekszik a gyorsabb döntéshozatal és a regionális igények pontosabb követése érdekében.

 

Toyoda menedzsment igazgatótanács Toyota autógyár értékesítés
Kapcsolódó cikkek