Cégvilág

Behozták a lemaradást: elkészült az első EB2012 stadion

Elkészült a 2012-es Európai Labdarúgó-bajnokság első stadionja. A varsói küzdőtéren a nyitómeccset fogják játszani. A lengyel és ukrán közös szervezésű ligán négy-négy város stadionjában folyik majd a küzdelem.

A teljesen fedett stadionban a tribünök alatt két szinten éttermek, kiállítási, konferencia termek, irodák, klubok, Sport Múzeum, üzletek, fitness klub és rehabilitációs központ kap helyet. Az épület 8 szintes lesz és 55 ezer nézőnek tud helyet biztosítani, ebből 200 mozgássérültek számára kialakított hely. A stadion 4 000 VIP vendéget tud fogadni és 700 páholya lesz. A tribünök legmagasabb pontja 41 méter magas, a kétszintes parkolóban 1 800 gépkocsi tud beállni. Az épületet 2012. június 8-án nyitják meg, a nyitómeccsen a  lengyel nemzeti válogatott játszik.

A 2012-es közös lengyel és ukrán szervezésű EB-n a két ország 4–4 városa ad otthont a mérkőzéseknek. A nyitómérkőzést Varsóban, a döntőt Kijevben rendezik. Az ukrán főváros stadiona a varsóinál is több, csaknem hetvenezer látogató befogadására képes.

Az EB a stadionok mellett számos beruházást igényel mind Lengyelországban, mind Ukrajnában. A lengyeleknél mintegy 650 kilométer új autópálya épül állami pénzekből, további 450 kilométer magánberuházásban, ezenkívül megépítenek vagy korszerűsítenek 2200 kilométer hosszúságú gyorsforgalmi utat. Felújítanak 12 lengyel repülőteret, köztük a varsói Okecie és a wroclawi légikikötőt. Varsóban több mint 100 új szálloda, motel és panzió létesül 80 ezer férőhellyel. Wroclawban 23, Poznanban 70, Gdanskban 36 új szállodát építenek.

Ukrajna az EB-hez kapcsolódó fejlesztésekhez Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) és az Európai Beruházási Banktól (EIB) összesen 450 millió eurót kölcsönt kapott.

A lengyel-ukrán szervezők már nem sokkal a rendezési jog elnyerése után jelentős elmaradásban voltak a pályázatban meghatározott célkitűzéseikhez képest. 2007 nyarán a lengyel sportügyekért felelős miniszter már nyilvánosan is közölte, hogy a stadionok csak jelentős késéssel készülnek el. Az UEFA későbbi vizsgálata során elégtelennek tartotta a kijevi olimpiai stadion tervezett átépítését is. 2008 januárjában az UEFA elnöke nyomatékos hangú üzenetben szólította fel a társrendezőket a késések mérséklésére. A helyzet azonban nem javult, ezért a 2008-as EB napjaiban az UEFA komolyan foglalkozni kezdett a rendezési jog visszavonásával és egy másik szövetségre való átruházásával.

Kijev Varsó 2012 Ukrajna Lengyelország UEFA infrastruktúra stadion labdarúgás beruházás Labdarúgó Európabajnokság
Kapcsolódó cikkek