Cégvilág

Brüsszel jobb mobilinternetet szeretne Magyarországon

Az Európai Bizottság hétfőn felszólította Magyarországot és Spanyolországot, hogy biztosítsák az új mobilszolgáltatások számára a GSM-frekvenciákhoz való hozzáférést.

Az uniós végrehajtó testület azt várja el a két országtól, hogy teljes mértékben tegyenek eleget a módosított uniós GSM-irányelvnek, azaz biztosítsák, hogy a 900 MHz-es frekvenciasávot gyorsabb mobilszolgáltatások, például mobil internet céljára igénybe lehessen venni.

E frekvenciasáv megnyitása a fejlettebb hozzáférési technológiák - például az univerzális mobiltávközlési rendszerek (UMTS) - számára fontos lépést jelent a vezeték nélküli széles sávú szolgáltatások gyorsabb és szélesebb körben való terjesztésében. Az uniós országok célul tűzték ki, hogy 2013-ra minden európai polgár széles sávú hozzáféréssel rendelkezzen. Megállapodtak abban, hogy a módosított GSM-irányelvet 2010. május 9-ig átültetik nemzeti jogukba.

"Magyarország és Spanyolország még nem fogadott el erre vonatkozó nemzeti intézkedéseket, vagy nem értesítette ezekről a Bizottságot. Következésképpen az ezekben az országokban tevékenykedő mobiltelefon-szolgáltatók potenciálisan nem rendelkeznek hozzáféréssel a 900 MHz-es rádiófrekvencia-sávban az UMTS-szolgáltatások számára, és a fogyasztóknak a nagysebességű mobil internetszolgáltatásokhoz való hozzáférése is valószínűleg korlátozott" - olvasható a brüsszeli bizottság közleményében.

Magyarországot és Spanyolországot most a brüsszeli végrehajtó testület úgynevezett jogsértési eljárás keretében "indokolással ellátott vélemények" formájában szólította fel ennek megtételére. Ha két hónapon belül nem értesítik Brüsszelt a módosított GSM-irányelvből fakadó kötelezettségeik teljesítéséről, az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé idézheti őket, és pénzbüntetés kiszabását kérheti.

A módosított GSM-irányelvnek az a célja, hogy a 900 MHz-es frekvenciasávban lehetővé váljék a GSM- és az UMTS-rendszerek együttes alkalmazása. Az utóbbi rendszereket az úgynevezett harmadik generációs telefonok testesítik meg, amelyek esetében a szokásos telefonszolgáltatások nagy sebességű, széles sávú mobilinternet-szolgáltatással egészülnek ki.

mobilinternet telekommunikáció frekvenciák Brüsszel távközlés
Kapcsolódó cikkek