Cégvilág

Ezeket a csábító Facebook-üzeneteket nem árt elkerülni

A BitDefender a közelmúltban felmérést végzett arról, milyen üzenetek segítségével terjednek a leghatékonyabban a rosszindulatú szoftverek a világ legnépszerűbb közösségi portálján.

Az információbiztonság cég összesen 54 ezer felhasználó adatait elemezve derítette fel, milyen trükköket használnak leginkább a Facebookon terjedő vírusok és más kártevők. Eszerint a leghatékonyabbak azok a szoftverek, amelyek a profilok látogatottságával kapcsolatos statisztikákat kínálnak.

Ezek a rosszindulatú programok azzal kecsegtetnek, hogy a felhasználó segítségükkel láthatja, ki hányszor tekintette meg a Facebook-oldalukat. "Fontos tudni, hogy a Facebookon ez nem lehetséges, ezen a közösségi portálon névtelenül nézhetjük meg a profilokat"- mondta a The Wall Street Journalnek Catalin Cosoi, a BitDefender szakértője. A jelek szerint a felhasználók nagyon kíváncsiak ezekre a titkos információkra, mert az összes támadási kísérlet 34,7 százalékát ilyen típusú csalik teszik ki. A BitDefender számításai szerint egy-egy ilyen csalás akár 1,5 millió kattintást is eredményezhet a szoftverkészítő számára.

A "profilnézegetők" tehát messze vezetik a rosszindulatú közösségi szoftverek listáját, de 16,2 százalékot tesznek ki az ingyenes játékokat ígérő programok is. A pornó és a sokkoló különlegességek itt "csak" a harmadik helyet érik el, 14,1 százalékkal. A lista két utolsó helyét szintén olyan, állítólagos szolgáltatások foglalják el, amelyek nem léteznek a Facebookon: 12,5 százalékot képviselnek azok a szoftverek, amelyek a Facebookos "bökdösések" számát figyelik. A rosszindulatú szoftverek 8,4 százaléka pedig olyan játékokat ígér, amelyek nem érhetőek el a portálon, ilyen például a Super Mario.

bitdefender felmérés vírus rosszindulatú szoftver Facebook
Kapcsolódó cikkek