Cégvilág

Fazekas: Nem lehet minden szelet szaláminak családfája!

Az Európai Unió delegációi egész éjszaka a klónozott állatok leszármazottaiból készülő hústermékek sorsáról vitatkoztak, eredménytelenül.

Az Európai Tanács tárgyalócsoportját Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vezette az éjszakába nyúló egyezkedés során. A meddő vita azért alakult ki, mert az Európai Parlament azt szeretné elérni, hogy tiltsák be a klónozott állatok leszármazottaiból készülő termékek forgalmazását az EU-ban. Ezzel a képviselők a jelenleginél szigorúbb szabályozást követelnek, hiszen pillanatnyilag csak az első generációs klónokból készült áruk nem forgalmazhatóak a közösség területén.

Fazekas Sándor az AP jelentése szerint félrevezetőnek és kivitelezhetetlennek nevezte az Európai Parlament felvetését. Mint mondta, már pusztán a klónozott felmenőkkel kapcsolatos információk feltüntetése is azt eredményezné, hogy minden szelet szalámira vagy sajtra családfát rajzoljanak.

Hozzátette: ez a módszer téves biztonságérzetbe ringatná a fogyasztókat és ráadásul óriási kereskedelmi háborúba sodorná az Európai Uniót. Az európai zöldek képviselői ugyanakkor az együttműködési hajlandóság hiányát rótták fel az Európai Tanácsnak, főként azért, mert – mint azt Bart Staes képviselő hangsúlyozta – az élelmiszertermelésben elsősorban nem a klónokat, hanem leszármazottaikat használják. Dagmar Roth-Berendt, az európai szocialisták képviselője pedig azt állítja, hogy több milliárd liter klónozott tej öntheti el az EU-t.

leszármazott klónozott Fazekas Sándor élelmiszer Európai Tanács klón Európai Parlament
Kapcsolódó cikkek