Cégvilág

Fukusima úgy fest, mint Csernobil - Videó!

Füst és romok láthatóak azon a helikopterről felvett videón, amelyet a Fukusima atomerőmű felett készítettek.

Az Egyesült Államok szakértői kételkednek abban, hogy a japán szakemberek jól mérik fel a veszélyt a fukusimai atomerőműben. Az amerikai atomenergia-ügynökség (NRC) egyik magas rangú vezetője, Gregory Jaczko szerint a japán mentőegységek a 3-as vblokk hűtésére koncentrálnak, holott a 4-es blokkban komolyabb veszély fenyeget: a fűtőelemek a pihentetőtartályban teljesen szabadon, hűtés nélkül állnak és azzal fenyegetnek, hogy túlmelegedve nagy mennyiségű sugárzó anyagot juttatnak a légkörbe.  A pusztítás mértéke jól látható azon a videofelvételem, amelyet az Asahi Shinbun japán napilap munkatársai készítettek az erőmű felett.

 

A technikai részletekről szóló elemzést itt olvashatja!

 

A következő 48 óra döntő lesz!

"Ha a reaktorok hűtési kísérletei sikertelenek lesznek, a következő 48 órán belül nagyobb radioaktív szennyezésre számíthatunk" - mondta Thierry Charles, a francia atomenergia biztonsági intézet (IRSN) igazgatója.

 

Közben Európában azonban komoly kampány indult az atomenergia ellen. A felülvizsgálat indokolt, de hasonló veszélytől nem kell tartani – vélik szakértők. Az európai atomerőművek egy része a legrosszabb forgatókönyvek valóra válása esetén feltehetőleg sebezhető lenne, ám többségük az átlagnál még így is biztonságosabbnak számít. Lekapcsolásuk egyelőre kivitelezhetetlennek tűnik, legalábbis ha szeretnénk, hogy holnap is égjen a villany a konyhánkban.

A német energiakonszernek – egyebek mellett az E.on perrel fenyegetik a német államot a nyolcvanas évek vége előtt üzembe helyezett atomerőművek három hónapos leállítása miatt - írja a Süddeutsche Zeitungra hivatkozva a Spiegel.

 


[enews_gallery id='190196']

nukleáris katasztrófa atomkatasztrófa Fukusima atomerőmű cunami Földrengés Japánban
Kapcsolódó cikkek