Cégvilág

Hol kerül négyzetméterenként 64 ezer forintba az ingatlan?

A Cushman & Wakefield által március 8.-án publikált "Ipari ingatlanok világszerte 2011" kutatatás szerint az ázsiai ipari ingatlanok bérleti díjai több mint 5 százalékkal emelkedtek a tavalyi évben, míg a világ többi országában főként a bérlői piac romlása volt jellemző.

A bérleti díjak átlagosan 1,2 százalékkal csökkentek világszerte. Hasonló mértékű visszaesés volt jellemző Amerikában és az EMEA régióban egyaránt.

A tanulmány alapján - mely a bérleti díjak és bérlői költségek változásait elemzi 53 országban- elmondható, hogy Jakarta, Peking és Szingapúr nagyon jó teljesítményt nyújtottak 2010-ben. A világ legdrágább ipari ingatlan helyszíneinek rangsorolásában Szingapúr a tizenkilencedik helyről a negyedik helyre ugrott előre, a bérleti díjak 14,9 százalékos növekedésének köszönhetően. A bérleti díjak az indonéziai Jakarta és peremterületei esetében 21,7 százalékkal, míg Pekingben 17,5 százalékkal emelkedtek.

A londoni Heathrow repülőtér körüli terület tíz év után is megőrizte vezető pozícióját a 235 euró/négyzetméter éves összes bérlői költséggel. Tokió a rangsor második helyén maradt (183 euró/ négyzetméter/év) és Genf (164 euró/ négyzetméter/év) a tavalyi negyedikről a harmadik helyre lépett előre.

Toby Dodd, a Cushman & Wakefield szingapúri irodájának ügyvezetője szerint a javulást főleg a gyártó szektor fellendülése hozta, mivel a gyárak piaci részesedésük növelésével vezető szerepet akarnak betölteni a gazdasági fellendülésben.  Más szektorból is megjelenik a piacon a gyártócsarnokok iránti kereslet, így például a kiskereskedők az ipari ingatlanokban kiváló lehetőséget látnak arra, hogy egyes gyártási funkció beiktatásával költséget csökkentsenek.”

Néhány kivételtől eltekintve a legtöbb elsőrangú ipari ingatlan újból aktivitást mutat – tette hozzá Jim Dieter, a Cushman & Wakefield Egyesült Államok ipari ingatlanokkal foglalkozó üzletágának alelnöke. Ez főként arra vezethető vissza, hogy a termelési hozamok pozitív eredményeket mutatnak; Észak-Amerika és tevékenysége évről évre jelentősen növekszik; valamint a bérleti díjak a legtöbb piacon stabilizálódtak – csak néhány piac mutat kisebb fellendülést a négy évig tartó csökkenést vagy stagnáló alacsony szintet követően.

Az új fejlesztések csekély mértéke alacsony szinten tartja a bérleti díjakat, ami elősegíti a már átadott ingatlanok piaci hasznosítását - folytatta Jim Dieter - A vállalatok átrendezik meglévő készleteiket és sokak megtakarításokat eszközölnek jövőbeni növekedésük érdekében. Mindent összevetve a nemzetközi ipari ingatlanpiacot óvatos magabiztosság jellemzi.

ipari ingatlan bérleti díj legdrágább helyszín Cushman & Wakefield
Kapcsolódó cikkek