Cégvilág

Holnaptól 200 gyógyszer drágul - Mennyit spórol az OEP?

Főleg vérnyomás-, illetve vércukorcsökkentő szereket, urológiai és csontritkulást kezelő termékeket érint a holnapi gyógyszerár emelkedés, amely kétszáz orvosságot tartalmaz.

Tizennégy gyógyszer kerül majd kevesebbe, ötvenháromnál pedig a forgalmazó cég kezdeményezte az árcsökkentést. Az egészségbiztosító ötmilliárd forintot spórol az intézkedéssel.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szerint a dráguló, több hatóanyagú pirulák helyett olcsóbban jutnak hozzá a betegek a különböző hatóanyagokat külön tartalmazó gyógyszerekhez. De így a betegnek nem egy, hanem több gyógyszert kell beszednie. Az úgynevezett kombinációs gyógyszerek árának változásával azt szeretnénk elérni, hogy bizonyos körben ne növekedjenek a lakossági térítési díjak.

Az orvosok attól tartanak, hogy romlik a betegek gyógyszerszedési együttműködése, elfelejtik beszedni a több pirulát, így hosszabb távon romlik az egészségi állapotuk, ami miatt több pénzt kell majd fizetni gyógyításukért a biztosítónak. Az OEP intézkedésének célja mögött bizonyára a kormány által tervezett takarékossági intézkedés áll. E mellett tény az is, hogy a biztosító 15 milliárd forintos tartalékát csak akkor használhatják föl a súlyos anyagi helyzetben lévő kórházak és rendelőintézetek finanszírozására, ha az idei, 297 milliárdos gyógyszerkassza előirányzatot (ez 3 milliárddal kevesebb a múlt évinél, s azt a gyógyszercégektől elvárt forgalomarányos különadók növelik) sikerül betartani.

orvosság gyógyszer támogatás áremelés oep
Kapcsolódó cikkek