Cégvilág

Magyarország kockázatos zónában van gázellátás szempontjából

Egy alapfejlesztési tervet, valamint egy azt kiegészítő keleti vagy nyugati koncepciót tartalmaz az FGSZ Földgázszállító Zrt. tízéves hálózatfejlesztési programja, amelyet a társaság tegnap adott be jóváhagyásra a Magyar Energia Hivatalhoz (MEH).

„Az alapterv megvalósítása 150 milliárd forintba kerülne. További 50 milliárdnyi beruházást annak függvényében lehet megvalósítani, hogy 2014-ben hogyan dönt a magyar energiapolitika: a keleti vagy a nyugati irányú gázellátási iránynak ad-e elsőbbséget” – nyilatkozott a Világgazdaságnak Zsuga János, az FGSZ Zrt. vezérigazgatója.

Az már most is biztosnak látszik Zsuga János szerint, hogy a gáz hazai felhasználása markánsan már nem csökken, s hogy a gázt még hosszú ideig nem lehet mással kiváltani. A nyugati szállítási irány előtérbe helyezése esetén szükség lesz egy új csőre az Ausztria felőli importot biztosító HAG vezeték és Budapest között. Ha viszont a keleti útvonalra kerül a hangsúly, akkor az ország belső hálózatának egyes részeit kell megerősíteni.

A két szállítási útvonal közötti választás és az azon alapuló fejlesztés azért is fontos, mert térségünkön belül Magyarország (és Szlovákia) van gázellátás szempontjából a leginkább kockázatos zónában. Mindkét országnak nagy a fogyasztása, igényeinek kielégítésében pedig nagy a behozatal aránya.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Magyar Energia Hivatal MeH FGSZ
Kapcsolódó cikkek